Рішення ВЛК можна оскаржити: МОЗ пояснило, як це зробити

Варіантів оскарження є два: у досудовому порядку та через суд.
Рішення ВЛК можна оскаржити: МОЗ пояснило, як це зробити
Ілюстративне фото / depositphotos.com

Якщо військовослужбовець вважає, що рішення військово-лікарської комісії не відображає його реального стану здоров'я, він може оскаржити висновки ВЛК. Для цього є два варіанти, повідомили в Міністерстві охорони здоров'я.

Читайте також:

"Варіантів оскарження є два: у досудовому порядку та через суд", - йдеться в повідомленні.

У МОЗ зазначили, що зазвичай позитивний результат можна отримати вже на етапі перегляду в досудовому порядку, тож краще почати з нього.

Для цього необхідно:

  1. Написати заяву/скаргу щодо непогодження з висновками ВЛК та проханням переглянути вказане рішення вищою ВЛК.
  2. Долучити до заяви/скарги всі відповідні медичні документи, копію попереднього рішення ВЛК та копію військового квитка (посвідчення офіцера).

Читайте також:

Заяву, медичні документи та копію постанови ВЛК необхідно або самостійно принести до вищої ВЛК, або надіслати поштою на адресу відповідної ВЛК.

Військово-лікарська комісія за результатом розгляду переглядає оскаржувану постанову або може направити на повторний (контрольний) медичний огляд. Потім позивачу надають новий висновок про стан здоров'я.

Читайте також:

Якщо оскарження в досудовому порядку не дало позитивного результату, можна звернутися до суду.

Зазначається, що суд не може скасувати рішення ВЛК за медичними показниками, адже це не входить в його компетенцію. Але суд може встановити порушення процедури проведення військово-лікарської комісії та на цій підставі скасувати таке рішення ВЛК.

Читайте також:

Також він може зобов'язати провести повторний медогляд та дообстеження військовослужбовця у випадку відмови відповідної ВЛК їх проводити. 

Раніше ми писали, що в Україні скорочуються терміни проходження військово-лікарської комісії (ВЛК). Наразі у військовозобов'язаних є 4 дні на медогляд.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK