Непрацюючі пенсіонери можуть отримати надбавку до пенсії: ПФУ назвав умову

За що українці можуть отримати доплату до своєї основної пенсії.
Непрацюючі пенсіонери можуть отримати надбавку до пенсії: ПФУ назвав умову
Ілюстративне фото / Getty Images

В Україні непрацюючі пенсіонери, які мають на своєму утриманні дітей до 18 років, можуть розраховувати на надбавку до пенсійних виплат. Таку надбавку встановлено постановою Кабінету Міністрів від 16.07.2008 №654, повідомили в ГУ Пенсійного фонду України в Донецькій області.

Читайте також:

Так, надбавка призначається до пенсії за віком, по інвалідності та за вислугу років і виплачується на кожну дитину в розмірі, визначеному постановою.

Особа, яка має на утриманні дитину віком до 18 років, набуває права на призначення такого виду надбавки за умови, що вона є непрацюючим пенсіонером, тобто припинила роботу або не зареєстрована як фізична особа- підприємець.

Читайте також:

Зазначається, що визначено перелік документів, які підтверджують, що особа не працює (не провадить діяльність, пов'язану з отриманням доходу, що є базою нарахування єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування):

  • трудова книжка або відомості про трудову діяльність із реєстру застрахованих осіб;
  • копія наказу (розпорядження) про звільнення з роботи;
  • індивідуальні відомості про застраховану особу, що додаються органом, який призначає пенсію;
  • відомості про відсутність інформації про державну реєстрацію фізичної особи-підприємця за наявними в органі, що призначає пенсію, даними.

Читайте також:

У разі відсутності в зареєстрованої (взятої на облік) внутрішньо переміщеної особи документів, що підтверджують факт звільнення (припинення зайнятості), факт звільнення з роботи встановлюється на підставі особистої заяви з зазначенням дати, з якої особа не працює, та поясненням обставин, у зв'язку з якими неможливо внести запис у трудову книжку чи надати оригінал трудової книжки, копію наказу (розпорядження) про звільнення.

Які документи необхідні для призначення надбавки:

  • заява про призначення/перерахунку пенсії;
  • паспорт пенсіонера;
  • реєстраційний номер облікової картки платника податків;
  • трудова книжка пенсіонера або інші документи, які підтверджують, що пенсіонер не працює (не здійснює підприємницьку діяльність);
  • свідоцтво про народження дитини, яка перебуває на утриманні пенсіонера;
  • довідка уповноважених органів із місця проживання (органів управління житловим фондом, відділу реєстрації місця проживання) про перебування на утриманні чи про спільне проживання з заявником.

Читайте також:

Крім того, надається довідка від органу соціального захисту населення про неотримання соціальної допомоги на дитину, стосовно якої призначається надбавка.

Заяву та відповідні документи для призначення надбавки можна подати через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України (https://portal.pfu.gov.ua) або особисто, звернувшись до найближчого сервісного центру Пенсійного фонду незалежно від місця реєстрації, проживання чи перебування пенсіонера.

Читайте також:

Надбавка до пенсії на дітей до 18 років призначається лише одному з батьків. Нарахування та виплата такої надбавки здійснюється до досягнення дитиною 18-річного віку.

На дітей, які отримують пенсію або державну соціальну допомогу відповідно до Закону України "Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю", надбавка до пенсії не нараховується.

Читайте також:

Пенсіонери, які отримують відповідну надбавку до пенсії, в обов'язковому порядку повинні своєчасно повідомляти орган ПФУ за місцем перебування на обліку про факт працевлаштування або здійснення підприємницької діяльності. У разі прийняття на роботу чи реєстрації фізичної особи як суб'єкта підприємницької діяльності виплата пенсіонеру зазначеної надбавки припиняється.

Раніше ми писали, які умови виходу на пенсію у 2024 році.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK