"Уже є списки": у мережі "гуляє" фейк про запровадження в ЄС часткової депортації українців

Деякі канали в Telegram поширюють неправдиву інформацію про те, що з 15 лютого розпочнеться часткова депортація українців, які перебувають у країнах ЄС.
"Уже є списки": у мережі "гуляє" фейк про запровадження в ЄС часткової депортації українців
Ілюстративне фото / Getty Images

У мережі поширюється новий фейк про те, що в Євросоюзі запроваджують часткову депортацію українців. До того ж нібито з'явилися списки тих, кого видворять. Насправді така інформація є неправдивою, повідомляє Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки (SPRAVDI).

Читайте також:

Так, деякі канали в Telegram поширюють неправдиву інформацію про те, що з 15 лютого 2024 року розпочнеться часткова депортація українців, які перебувають у країнах Євросоюзу. При цьому вже опубліковано списки тих, кого депортують.

"Правда: у контакт-центрі українського МЗС і в посольстві України в Чехії на запит розслідувачів Gwara Media, чи відомо їм щось про подібні повідомлення і списки, відповіли негативно - чують про таке вперше", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що викривачі перевірили посилання, яке виводило на списки, перейшли до закритого Telegram-каналу, але побачити реальні дані людей, які "підлягають депортації", їм так і не вдалося.

Читайте також:

"Отже, поширена в мережі "новина про депортацію"  - це типовий клікбейт, спрямований на збільшення аудиторії Telegram-каналу і поширення панічних настроїв", - додали в SPRAVDI.

Раніше ми писали, що росіяни поширюють інформацію про те, що українських біженців у ЄС нібито мобілізуватимуть до лав Збройних сил України. Однак це є неправдою.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK