Залучення засуджених на службу в ЗСУ: Шуляк уточнила важливий нюанс

Політикиня зазначила, що залежно від рівня своєї військової підготовки засуджені зможуть служити не лише на посадах рядових, а й сержантів, офіцерів.
Залучення засуджених на службу в ЗСУ: Шуляк уточнила важливий нюанс
Ілюстративне фото / Getty Images

Для залучення засудженого на службу в ЗСУ потрібна буде згода командира військової частини. Про це розповіла голова Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк.

Читайте також:

Ухвалений у першому читанні законопроєкт про залучення засуджених до захисту України в лавах ЗСУ передбачає обов'язкову згоду не лише самих засуджених, а й командирів частин, де будуть створені такі окремі спеціальні підрозділи. За даними Міністерства юстиції, ця ініціатива допоможе залучити тисячі людей до захисту нашої держави.

"Законопроєктом запроваджується можливість за згодою засудженого проходити службу в ЗСУ після медичної перевірки фізичного та психічного стану. Також обов'язково потрібно отримати згоду від командира військової частини, у якій будуть формуватися підрозділи із засудженими. Коли є всі ці згоди, то саме суд розглядатиме можливість дострокового звільнення для підписання контракту з ЗСУ", - повідомила парламентарка.

Читайте також:

За її словами, у законопроєкті передбачено, що засуджені перебуватимуть на спеціальному обліку, а адміністративний нагляд за ними буде здійснювати командир частини.

"У нас із колегами була дискусія щодо того, чи всі засуджені можуть проходити службу в лавах ЗСУ. Верховна Рада України підтримала той варіант законопроєкту, у якому забороняється мобілізація тих засуджених, які скоїли злочини проти основ національної безпеки України, колаборантів, людей, які скоїли вбивства чи вчинили інші тяжкі злочини", - зазначила Шуляк.

Вона уточнила, що наразі триває дискусія щодо розширення цього переліку, зокрема, обговорюється питання, щоби засуджені корупціонери не змогли долучатися до Збройних сил.

Читайте також:

Політикиня додала, що залежно від рівня своєї військової підготовки засуджені зможуть служити не лише на посадах рядових, а й сержантів, офіцерів.

Раніше ми писали, що 16 квітня 2024 року президент України Володимир Зеленський підписав законопроєкт про мобілізацію №10449.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK