Як діятимуть обмеження на консульські послуги для чоловіків за кордоном: роз'яснення МЗС

МЗС повідомило про тимчасове припинення з 23 квітня 2024 року прийому нових заяв на вчинення консульських дій від чоловіків 18-60 років, які тимчасово перебувають за кордоном.
Як діятимуть обмеження на консульські послуги для чоловіків за кордоном: роз'яснення МЗС
Ілюстративне фото / Getty Images

Міністерство закордонних справ України пояснило, як працюватиме тимчасове припинення надання консульських послуг чоловікам мобілізаційного віку в закордонних дипломатичних установах. Про це йдеться на сайті МЗС.

Читайте також:

Введення обмежень міністерство пояснило ухваленням Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку", який набуде чинності 18 травня 2024 року.

МЗС повідомило про тимчасове припинення з 23 квітня 2024 року прийому нових заяв на вчинення консульських дій від зазначеної в новому законі категорії громадян України, чоловіків 18-60 років, які тимчасово перебувають за кордоном (за винятком заяв про оформлення посвідчень особи на повернення в Україну).

Читайте також:

"Рішення про призупинення процесу надання консульських послуг визначеній законом категорії українських громадян є тимчасовим кроком, обумовленим необхідністю вирішення питань щодо військового обліку громадян мобілізаційного віку, які перебувають за кордоном", - йдеться в повідомленні.

При цьому всі заяви, подані до 23 квітня, будуть розглянуті та опрацьовані консульськими установами в повному обсязі.

Зазначається, що запроваджені обмеження не застосовуються в разі, коли фактичним отримувачем послуги є не сам заявник, а його неповнолітня дитина чи підопічна особа (оформлення паспорту для виїзду за кордон дитині/підопічній особі, реєстрація набуття дитиною громадянства України за народженням, реєстрація народження дитини тощо).

Читайте також:

Після набуття "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку" чинності 18 травня 2024 року процес прийняття та розгляду заяв про вчинення консульських дій продовжиться з урахуванням нових вимог, що випливають із положень закону.

Новий закон передбачає, що після оновлення даних військового обліку в ТЦК громадянин України чоловічої статі у віці від 18 до 60 років із дійсними військово-обліковими документами матиме доступ до консульських послуг згідно з законодавством у повному обсязі. 

Читайте також:

Водночас тимчасові обмеження жодним чином не стосуються надання консульської допомоги в разі надзвичайних ситуацій із громадянами України за кордоном. Вони стосуються лише подання певною категорією громадян заяв на отримання певних консульських послуг у визначений період. У разі потрапляння будь-якого українця в надзвичайну ситуацію за кордоном співробітники консульської служби надаватимуть у межах законодавства необхідну консульську допомогу в повному обсязі.

Раніше ми писали, що закордонні підрозділи державного підприємства "Документ" перестали видавати готові документи українцям.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK