Скільки українців готово воювати – результати опитування

Соціолог розповів, як змінилася ситуація із 2022 року.
Скільки українців готово воювати – результати опитування
ілюстративне фото / armyinform.com.ua

Напередодні повномасштабної російської агресії на початку лютого 2022 року Фонд «Демініціативи» провів соціологічне дослідження, згідно з яким, 22,5% українців висловили готовність воювати на фронті. Наприкінці березня 2024 року таких людей стало вже 19%.

Про це пише професор НаУКМА, науковий директор Фонду "Демократичні ініціативи" Олексій Гарань у своєму блозі.

Читайте також:

«Демініціативи» повторили ці питання наприкінці березня цього року. Цікаво, що пропорції приблизно ті самі: 3% вже воюють, 7% опитаних висловили готовність приєднатися до сил оборони у разі мобілізації, 9% готові приєднатися до сил оборони у разі, якщо військові дії наблизяться до місця їхнього проживання. Сумарно, 19% готові бути на фронті», – зазначив Олексій Гарань.

Крім того, згідно з даними дослідження, ще 35% надають посильну невійськову допомогу. А ось 29% – думають лише про себе.

Серед об'єктивних причин такої ситуації соціолог виділяє затягування війни, нестачу західної техніки, страждання та загибель близьких людей.

«Нас приспали надптимістичні заяви, тому були завищені надії. Скандали у владі, роздуті Телеграм та YouTube, які, на жаль, за нашим опитуванням, є основними джерелами про війну. Почуття відсутності справедливості ("хто з родичів наших можновладців на фронті"?). Непродумана комунікаційна стратегія, як щодо мобілізації, так і з постановкою на облік тих, хто перебуває за кордоном. На облік потрібно ставати, але коли підривається довіра до держави, і немає достатніх та своєчасних роз'яснень, то відновлювати цю довіру важко», – наголошує Гарань.

інфографіка
інфографіка / dif.org.ua

інфографіка
інфографіка / dif.org.ua

Раніше ми писали про те, що більше половини українців вважають, що загрозу COVID-19 перебільшили, і це один із найвищих показників серед європейців.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK