Для виїзду за кордон українцям знадобиться ще один документ: подробиці ДПСУ

Під час воєнного стану громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років зобов'язані мати при собі військово-обліковий документ разом із документом, що засвідчує особу.
Для виїзду за кордон українцям знадобиться ще один документ: подробиці ДПСУ
Ілюстративне фото / dpsu.gov.ua

З 18 травня 2024 року інспектори Державної прикордонної служби України в пунктах пропуску перевірятимуть наявність військово-облікового документа в окремих категорій громадян. Про це повідомили в ГПСУ.

Читайте також:

Відповідно до норм законодавства в період дії воєнного стану або проведення мобілізації (крім цільової) громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років зобов'язані мати при собі військово-обліковий документ разом із документом, що посвідчує особу, та пред'являти їх за вимогою прикордонника в прикордонній смузі, контрольованому прикордонному районі та на пунктах пропуску через державний кордон України.

У ДПСУ уточнили, що такий обов'язок передбачений змінами до законів України "Про правовий режим воєнного стану" та "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", які набудуть чинності 18 травня.

Читайте також:

Крім того, законодавством визначено, що для перетинання державного кордону громадяни, крім паспортних документів, повинні мати також підтверджуючі документи.

Громадяни України, які мають право на виїзд згідно з пунктом 2-6 Правил перетинання державного кордону України, повинні надати військово-обліковий документ з інформацією про звільнення від мобілізації або виключення з військового обліку за станом здоров'я. Це, зокрема, стосується таких категорій осіб:

  • заброньованих на період мобілізації та на воєнний час;
  • визнаних відповідно до висновку військово-лікарської комісії непридатними до військової служби за станом здоров'я;
  • на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років;
  • які самостійно виховують дитину;
  • які мають дитину (дітей) віком до 18 років і чоловіка (дружину), який (яка) проходить військову службу за одним із видів військової служби;
  • інших категорій осіб, визначених ст. 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

Читайте також:

Водночас це не стосуватиметься категорій громадян, зазначених в окремих пунктах Правил перетинання державного кордону громадянами України. До таких належать:

  • особи з інвалідністю;
  • ті, які супроводжують осіб з інвалідністю та дітей з інвалідністю;
  • водії, що здійснюють перевезення медичних вантажів та гуманітарної допомоги, здійснюють міжнародні перевезення вантажів та пасажирів;
  • визначені особи за окремими посадами та державної служби, працівники підприємств залізничного транспорту і які відносяться до морської та авіаційної галузі.

Зазначається, що порядок виїзду зазначеної категорії осіб залишається незмінним.

Читайте також:

"Рекомендуємо при плануванні виїзду з України попередньо уточнити свої дані в ТЦК та СП і унести інформацію про отримання відстрочки у свій військово-обліковий документ", - йдеться в повідомленні.

Раніше ми писали, що в пунктах пропуску на українсько-польському кордоні прикордонники фіксують збільшення потоку осіб та транспорту. Це пов'язано з завершенням Великодніх свят.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK