Повістки військовозобов'язаним: які, хто, де і як вручатимуть з 18 травня

Тепер їх зможуть видавати будь-де, але за дорученням ТЦК.
Повістки військовозобов'язаним: які, хто, де і як вручатимуть з 18 травня
GASTELLO / depositphotos.com

З 18 травня набирає чинності закон про мобілізацію, згідно з яким розширено перелік осіб, уповноважених видавати повістки. Як і раніше, повістки будуть 3 видів, але видавати їх зможуть тепер роботодавці та голови ОСББ.

Про це пише «Українська правда. Життя», яка разом із адвокатом юридичної фірми "Міллер" Андрієм Новаком розбиралися в цьому питанні.

Види повісток:

  • повістка, яку вручають, щоб уточнити облікові дані (її видають, щоб військовозобов'язаний вніс відомості до бази про свою особу, сімейний стан, стан здоров'я, працевлаштування);
  • повістка на проходження військово-лікарської комісії (отримавши цю повістку, військовозобов'язаний повинен пройти медичний огляд у ВЛК, щоб встановити "придатність" або "непридатність" до служби;
  • мобілізаційне розпорядження (документ, який вручається військовозобов'язаному після проходження ВЛК та підтвердження придатності до служби, щоб мобілізувати його).

Читайте також:

Видання зазначає, що у законі не зазначено, де саме можуть вручати повістки. Але, на думку Андрія Новака, це може відбуватися будь-де – на вулиці, за місцем проживання, за місцем роботи, у навчальному закладі..

Крім того, видати повістку тепер можуть не лише представники ТЦК, а й:

  • представники органу місцевого самоврядування (сільської, селищної, виконкомів міської ради);
  • керівники підприємств, установ, організацій, навчальних закладів;
  • голови правління ОСББ будинку, де мешкає військовозобов'язаний.

Читайте також:

"Начальник ТЦК формує розпорядження, в якому зазначає, що уповноважує певного директора підприємства вручити повістки своїм співробітникам. Одну, дві, три чи будь-яку іншу кількість, і видає йому пачку повісток. Глобально, ця історія має виглядати так", - зазначає Андрій Новак.

Водночас, за словами адвоката, поліція може лише стежити за порядком під час вручення та перевіряти військово-облікові документи у громадян, а повноважень видавати повістки вони не мають.

Видання повідомляє, що зміниться і процес внесення даних до повістки. З 18 травня це можуть зробити будь-де – як на місці видачі, після перевірки військовозобов'язаних документів, так і заповнити її заздалегідь.

При цьому у правильно оформленомій повістці має бути:

  • прізвище, ім'я та по батькові адресата;
  • адресу місця його проживання;
  • номер повістки;
  • дата видачі повістки;
  • найменування районного чи міського ТЦК та СП, куди слід прийти призовникові;
  • адреса центру комплектування та дата, коли адресат повинен з'явитися там;
  • список документів, громадянин має принести із собою;
  • посада уповноваженого, який видає повістку та його підпис.

Також якщо раніше на бланку повістки мав бути підпис керівника ТЦК та СП, його ініціали та печатка центру комплектування, то тепер цієї вимоги немає, і замість неї у документі може підписуватись посадова особа, якій видали довіреність на вручення повістки.

"До цього були сумнівні випадки, коли повістку заповнювала неуповноважена особа – не керівник ТЦК та СП. А зараз це фактично легалізували, бо посадова особа чи умовний піший патруль співробітників ТЦК сам підписуватиме повістку. Тепер це складається в нормальний пазл – хто оформив, той і підписав, і вручило її", – розповів юрист.

Видання пише, що документ, як і раніше, вважатиметься врученим лише тоді, коли призовник отримає його особисто. Перед тим, як видавати повістку, уповноважені обов'язково повинні встановити особу призовника – перевірити паспорт чи інший документ, що засвідчує його особу. Після цього військовозобов'язаний має поставити підпис.

Раніше ми писали про те, що з 18 травня військовозобов'язані українці протягом 60 днів зможуть оновити свої дані не лише у ТЦК та СП, а й в електронному кабінеті та ЦНАП.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK