Із завтрашнього дня військовозобов'язані українці за кордоном зможуть отримувати консульські послуги – МЗС

Міністерство дало роз'яснення про те, як це зробити.
Із завтрашнього дня військовозобов'язані українці за кордоном зможуть отримувати консульські послуги – МЗС
DenisNata / depositphotos.com

З 18 травня чоловіки віком 18-60 років, які тимчасово перебувають за кордоном, мають можливість подати заяви на отримання консульських послуг. Технічна пауза в прийомі нових заяв на надання консульських послуг від окремої категорії громадян України добігає кінця.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства закордонних справ

Зокрема, зазначається, що згідно з новим законодавством, поряд із документами, необхідними для отримання обраної консульської послуги, такі заявники повинні також подати свій військово-обліковий документ (ВОД) у паперовому чи електронному вигляді (е-ВОД). При цьому, слід звернути увагу, що паперовий документ можна буде подавати лише до початку роботи електронного кабінету призовника, в якому кожен зможе самостійно сформувати електронний документ.

Читайте також:

У той же час, для отримання консульської послуги електронний військово-обліковий документ має бути достовірним та актуальним, тобто сформованим не раніше ніж за 3 дні до звернення до консульської установи. Якщо документ є старшим за 3 дні, перед зверненням слід заново сформувати його в електронному кабінеті призовника.

"Зісканувавши код зі смартфона заявника, консул зможе в режимі реального часу отримати підтвердження актуальності військово-облікових даних заявника та можливості отримати консульську послугу", - повідомляє прес-служба.

У МЗС звертають увагу на те, що якщо електронний кабінет призовника ще не запрацював і паперового документа немає, то громадянин України може скористатися тимчасовою альтернативною опцією. А саме – стати на тимчасовий консульський облік чи оновити свої дані консульського обліку, і тоді подати заяву на отримання консульської послуги без електронного чи паперового військово-облікового документа. У цьому випадку не потрібно робити окремий запис в електронній черзі для подання документів для взяття на тимчасовий консульський облік або оновлення даних консульського обліку (такі документи подаються в рамках запису в електронну чергу на відповідну консульську послугу разом із пакетом необхідних для отримання документів).

У МЗС зазначили, що паперовий чи електронний ВОД для отримання консульських послуг можна не надавати у таких випадків:

  • Якщо йдеться про оформлення посвідчення особи щодо повернення в Україну (т.зв. «білий паспорт»).
  • Коли консульська дія здійснюється на користь дитини, другий батько якої є іноземцем або особою без громадянства.
  • Якщо за консульською послугою звертається заарештований чи позбавлений волі заявник.

А от якщо громадянин не має ні ВОД, ні закордонного паспорта, то у відомстві рекомендують дочекатися, коли в електронному кабінеті призовника з'явиться можливість сформувати електронний військово-обліковий документ. Сформувавши такий документ, громадянин зможе звернутися з ним до консульської установи для оформлення закордонного паспорта.

Крім того, для громадян, які не мають закордонного паспорта, також залишається доступною можливість оформлення посвідчення особи на повернення в Україну (т.зв. «білий паспорт»).

Раніше ми писали про те, хто з чоловіків може отримати документи за кордоном до поновлення надання консульських послуг.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK