Військові можуть виїжджати за кордон під час війни: які умови

Під час воєнного стану деякі військовослужбовці можуть виїхати за кордон.
Військові можуть виїжджати за кордон під час війни: які умови
Ілюстративне фото / dpsu.gov.ua

Українське законодавство передбачає можливість виїзду за кордон для військовослужбовців, зокрема під час дії воєнного стану. Про це повідомляє АрміяInform.

Читайте також:

Військові можуть виїхати за кордон на лікування, у відрядження чи під час відпустки. У разі відпустки така можливість напряму залежить від того, чи погодить її командир частини.

Насамперед потрібно подати рапорт командиру підрозділу. Зробити це потрібно не пізніше ніж за 15 днів до відпустки. У рапорті бажано максимально детально прописати всю інформацію про відпустку.

Читайте також:

Якщо командир частини погоджує таку відпустку, то далі це мають оформити у вигляді наказу, у якому буде прописано дозвіл на виїзд за межі країни. Перед відпусткою потрібно отримати витяг із цього наказу.

Крім того, у частині мають видати відпускний квиток, де вказано термін відпустки, а також дозвіл на виїзд за кордон.

Читайте також:

Після отримання цих документів треба з відпускним квитком прийти до Військової служби правопорядку й стати на облік, а далі вже можна перетинати кордон. На кордоні потрібно мати із собою такі документи:

  • закордонний паспорт;
  • військовий квиток або посвідчення офіцера;
  • відпускний квиток із дозволом на виїзд за кордон;
  • витяг із наказу про відпустку.

Чи може не відбутися поїздка

Читайте також:

Зазначається, що це залежить від багатьох чинників. Насамперед від того, чи дозволить командир частини таку відпустку. До того ж можуть не пропустити на кордоні. Наприклад, через те, що на військовослужбовця можуть бути накладені якісь обмеження, не пов'язані з військовою службою, зокрема за несплату аліментів або відкрите кримінальне провадження тощо. 

"Тож перед поїздкою варто подати запит до Державної прикордонної служби в Головний центр обробки спеціальної інформації, аби розуміти, чи немає якихось додаткових обмежень", - йдеться в повідомленні.

Раніше ми писали, що Кабінет Міністрів України затвердив механізм та тривалість додаткових відпусток військовослужбовцям за знищену російську техніку. Найбільше днів даватимуть за ворожий корабель та літак.



x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK