Новий тариф на електроенергію: як зміняться ціна, субсидії, економія, нічний тариф та відключення

В енергокомпанії відповіли на ТОП-5 питань українців.
Новий тариф на електроенергію: як зміняться ціна, субсидії, економія, нічний тариф та відключення
The Creativv / unsplash.com

З 1 червня підвищено тариф на електроенергію. Після рішення уряду в українців постало безліч питань, починаючи від вартості кіловату і закінчуючи, як економити електроенергію. В енергокомпанії YASNO відповіли на 5 найпопулярніших із них.

Який тариф на електроенергію встановлено із 1.06.2024р. і на кого він поширюється?

З 1.06.2024 р. до 30.04.2025р. Кабмін встановив для всіх мешканців України єдину фіксовану ціну на електроенергію незалежно від обсягу споживання – 4,32 грн/кВт∙год. Це означає, що скільки б не було використано електроенергії протягом місяця (наприклад, 50, 150, 250 кВт∙год тощо), при нарахуванні весь обсяг буде помножено на ціну 4,32 грн.

Окремий тариф діє лише для квартир та будинків з електроопаленням лише у період з 1 жовтня по 30 квітня. В даний час, при споживанні до 2000 кВт·год/міс включно вони платитимуть за ціною 2,64 грн/кВт·год за весь обсяг, а понад 2000 кВт·год/міс – 4,32 грн/кВт·год за весь об `єм.

З 1 червня по 30 вересня для квартир та будинків з електроопаленням діятиме тариф, як і для споживачів без електроопалення – 4,32 грн/кВт∙год.

Читайте також:

Якщо встановлено двозонний лічильник, чи діятиме «нічний» тариф?

Тарифні коефіцієнти для багатозонних пристроїв обліку залишаються без змін. Тобто, якщо в будинку встановлено двозонний лічильник, то спожита з 23:00 до 7:00 електроенергія коштуватиме вдвічі дешевше. "Нічний" тариф поширюватиметься як на споживачів із електроопаленням, так і без.

Чи надаватимуться пільги та субсидії на оплату електроенергії? Як отримати їх?

Постанова Кабміну щодо тарифів з 1.06.2024 р. не торкається механізму призначення житлових субсидій та інших пільг. Електропостачальники не займаються їх оформленням та виплатами. Щоб дізнатися, чи має право ваша сім'я на отримання субсидії чи пільг, слід звертатись до органів Пенсійного фонду України.

Читайте також:

Якщо тариф підвищили, відключень буде меншим?

Зміна тарифу не пов'язана зі стабілізаційними та екстреними відключеннями, не впливає на їх тривалість та періодичність. Відключення застосовуються через ворожі обстріли та дефіцит, що виник в енергосистемі.

Коли діє відключення, електроенергія в будинку не споживається, відповідно, і лічильник не намотує кіловат години. Якщо споживач своєчасно передає показання, він платитиме лише за використаний обсяг електроенергії. Але якщо оператор системи розподілу не отримує свідчення від клієнта, він має розраховувати обсяг споживання по-среднему. Для цього за основу приймають свідчення лічильника, які фіксувалися у попередні періоди. Отже, може бути суттєва похибка: нарахування за місяць, коли часто вимикали світло, виявляться такими, як за місяць без відключень.

Щоб уникнути цього, слід регулярно передавати показання: за два дні до кінця місяця та протягом трьох днів наступного.

Як зменшити суму у рахунку за світло?

Зекономити кошти на оплаті за світло можна, дотримуючись раціонального споживання:

  • Якщо досі використовуєте лампи розжарювання, замініть їх на LED-лампи, що споживають до 10 разів менше енергії.
  • Завжди вимикайте освітлення у кімнаті, навіть якщо виходите ненадовго. Також вимикайте з мережі електроприлади, що не використовуються.
  • Не встановлюйте бойлер на максимальну температуру нагрівання
  • По можливості рідше вмикайте кондиціонер. Щоб зменшити нагрівання приміщення, робіть вологе прибирання, а також встановіть жалюзі або заклейте вікна спеціальною плівкою, що відобиває тепло.

Раніше ми писали про те, як обґрунтовується новий тариф на світло.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK