За генератори можуть оштрафувати: скільки доведеться заплатити й чому

Українців штрафують за використання генераторів.
За генератори можуть оштрафувати: скільки доведеться заплатити й чому
Ілюстративне фото / Getty Images

В Україні знову діють графіки відключення електроенергії. Щоб залишатися зі світлом, громадяни купують генератори. Деякі встановлюють обладнання прямо на балконах, що може призвести до штрафу. Про це повідомляє OBOZ.ua.

Читайте також:

Згідно з правилами пожежної безпеки встановлювати паливні генератори можна лише на відкритому повітрі. Вони повинні стояти на відстані не менше 6 метрів від вікон, дверей та гаражів, що неможливо, встановлюючи його в багатоповерхівці.

Якщо вирішили встановити такий генератор на балконі, важливо стежити, щоб на пристрій не потрапила вода. В іншому випадку він може перегрітися, спалахнути або вдарити струмом. Щоб не отруїтися, на балконі необхідно встановити детектор газу.

Читайте також:

Під час роботи генератор видає високий рівень шуму. Санітарні норми України припускають такий допустимий рівень шуму на прилеглих до житлових будинків територіях:

  • у денний час - 55-70 дБ;
  • у нічний час - 45-60 дБ.

Читайте також:

За законом "Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення", шумове забруднення є приводом для штрафу. Кодекс адміністративних правопорушень передбачає такі заходи для порушників:

  • усне попередження;
  • штраф у розмірі 5-15 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян для фізичних осіб (85-255 грн) та з 15 до 30 для юридичних осіб (255-510 грн).

Якщо порушення буде вчинено повторно, штраф для громадян зросте до 15-30 неоподатковуваних мінімумів доходів (255-510 грн), а для юридичних компаній - до 50-150 мінімумів (850-2550 грн) з конфіскацією джерела шуму.

Читайте також:

Варто зазначити, що штраф призначається після звернення до поліції сусідів, які скаржаться на шум. Виміряти рівень забруднення - обов'язок санепідемстанції. Поліція має прийняти заяву, скласти протокол, взяти свідчення у свідків та направити справу до суду, який може ухвалити рішення про виплату штрафу.

Раніше ми писали, що росіяни продовжують обстрілювати енергетичну інфраструктуру України, тож повернулися графіки відключення світла. У МОЗ нагадали, як краще зберігати продукти в нинішніх умовах, щоб вони залишалися свіжими та безпечними для здоров'я.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK