Як правильно підключити генератор та безпечно ним користуватися: рекомендації

Будь-яка електростанція є об'єктом підвищеної небезпеки та потребує дотримання належних умов експлуатації.
Як правильно підключити генератор та безпечно ним користуватися: рекомендації
Ілюстративне фото / Getty Images

Уже другий рік поспіль Україна розпочинає осінньо-зимовий період під загрозою масованих атак на енергетичну інфраструктуру з боку РФ. До можливих відключень світла готуються не лише енергетики, а й споживачі. Зокрема, встановлюють електростанції (генератори) у своїх будинках. Держенергонагляд підготував рекомендації щодо правильного встановлення та користування електрогенераторами.

Читайте також:

У відомстві нагадали загальні вимоги:

  • інструкція від виробника з експлуатації електростанції є обов'язковою до виконання;
  • генератори не можна використовувати в багатоквартирних будинках (навіть на балконі);
  • електростанції можна встановлювати тільки на відкритому повітрі не менше ніж за 6 метрів від вікон, дверей або гаражів, а відстань до стін та іншого обладнання має бути більша за один метр;
  • генератор має бути сухим, для цього його потрібно захистити від атмосферних опадів та підтоплень, якщо торкнутися мокрого генератора або підключених до нього приладів, можна отримати ураження струмом;
  • перед заправкою електростанції їй потрібно дати охолонути, інакше паливо може спалахнути та викликати пожежу й травмування людини, яка здійснює її обслуговування;
  • забороняється зберігати запас бензину поряд із генератором.

Читайте також:

Зазначається, що найпростіший спосіб безпечного використання електростанції - під'єднати до генератора подовжувач і до нього вже включити ті електроприлади, у яких є потреба.

При під'єднанні електростанції до внутрішніх електричних мереж будівлі необхідно забезпечити безумовне від'єднання мереж будівлі від зовнішніх електромереж. Тобто під'єднати генератор до найближчої розетки в будівлі можна, лише попередньо відключивши автомати на ввідному щитку або викрутивши плавкі запобіжники (пробки).

Проте, якщо в будинку (дачі) часто відбувається припинення постачання електричної енергії, рекомендується під'єднати електростанцію до внутрішньої мережі через перекидний рубильник або систему автоматичного включення резерву (АВР).

Читайте також:

"Наполегливо рекомендуємо, щоб роботи з приєднання електростанції до мереж будівлі виконували спеціалісти", - йдеться в повідомленні.

Також при встановленні генератора забороняється виконувати підключення електростанції до мережі будівлі якщо потужність електростанції може значно перевищувати пропускну здатність розетки (як правило, вона витримує не більше 3,5 кВт). 

Читайте також:

В іншому разі, коли електростанція має більшу потужність, підключати її до звичайної побутової розетки заборонено. Наслідком перевищення максимального навантаження є значний нагрів контактних з'єднань, пошкодження ізоляції та, як наслідок, коротке замикання в електричній проводці й виникнення пожежі в будівлі.

Раніше ми писали, як обрати обігрівач для дому, щоб не замерзнути.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK