Прикрути: столичні бойлери «з'їдають» третину електрогенарції енергоблоку-тисячника на АЕС

Відмовившись від бойлера, кияни не лише зменшать дефіцит в енергосистемі, а й заощадять на комунальних платежах у 2,5 рази.
Прикрути: столичні бойлери «з'їдають» третину електрогенарції енергоблоку-тисячника на АЕС
ілюстративне фото / Соцсети

У столиці встановлено близько 190 тисяч бойлерів, через які кияни додатково споживають до 300 мВт електроенергії. Такий показник можна порівняти з третиною електрогенерації одного енергоблоку-тисячника на українських АЕС.

Про це повідомляє "Економічна правда" з посиланням на коментар виданню голови Асоціації енергоаудиторів Вадима Литвина.

За словами експерта, для розвантаження енергосистеми та зменшення дефіциту електроенергії мешканці міст, де зберігається гаряче водопостачання, могли б відмовитись від використання бойлерів.

Читайте також:

«Я вирахував сумарну потужність бойлерів Києва, вийшло близько 300 МВт – це третина атомного енергоблоку. Можна гігават побудувати, а можна ці 300 МВт у Києві заощадити, якщо не використовувати електроенергію для підігріву води в бойлерах», – заявив Вадим Литвин.

Він також розповів, що зараз у Києві налічується 953 184 квартири, оснащені централізованим гарячим водопостачанням, з яких 20% – оснащені бойлерами. При цьому його розрахунок базується на середньому обсязі бойлера на 80 літрів з нагрівальним елементом на 2 кВт.

«Таким чином, потужність на гаряче водопостачання, яка, до того ж, включається одночасно, сягає 380 МВт – це понад третина ядерного блоку та більше половини того, що видають Київські ТЕЦ. І це десь у 2-3 рази більше, ніж газові генератори (когенераційні установки), які передали нам партнери з USAID», – наголосив експерт.

На думку глави Асоціації, перехід на централізоване гаряче водопостачання дозволить заощаджувати у години відключень: вартість кубометра гарячої води з бойлера після підвищення тарифу становить понад 250 гривень, а для централізованого водопостачання вона субсидована – близько 100 гривень. Тобто різниця у 2,5 рази.

Раніше ми писали про те, що НАЕК "Енергоатом" вивів у ремонт ще один енергоблок-тисячник на АЕС.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK