Пенсії військовослужбовцям: які є види та як призначаються

У ПФУ розповіли про пенсійне забезпечення військовослужбовців.
Пенсії військовослужбовцям: які є види та як призначаються
Українські військові / facebook.com/GeneralStaff.ua

Для військовослужбовців передбачено пенсії за вислугу років та по інвалідності. Члени сім'ї загиблого/померлого військовослужбовця мають право на пенсію у зв'язку з втратою годувальника. Про це повідомили в Пенсійному фонді.

Читайте також:

На пенсію за вислугу років мають право військовослужбовці, які з 1 жовтня 2020 року або після цієї дати на день звільнення мають вислугу 25 календарних років і більше або досягли на день звільнення зі служби 45-річного віку, за наявності страхового стажу 25 років і більше, з яких не менше ніж 12 календарних років і 6 місяців становить військова служба або служба в органах внутрішніх справ, Національній поліції, Службі судової охорони, державній пожежній охороні, Державній службі спеціального зв'язку та захисту інформації України, органах і підрозділах цивільного захисту, податковій міліції, Державній кримінально-виконавчій службі України.

Пенсія з інвалідності призначається за таких умов:

  • якщо військовослужбовці стали особами з інвалідністю внаслідок поранення, контузії, каліцтва, захворювання, одержаних під час захисту Батьківщини, виконання обов'язків військової служби;
  • якщо військовослужбовці стали особами з інвалідністю внаслідок захворювання, нещасного випадку під час проходження військової служби.

Читайте також:

Групи й причини інвалідності, а також час її настання встановлюються медико-соціальними експертними комісіями.

На пенсію у зв'язку з втратою годувальника мають право члени сімей військовослужбовців, які загинули внаслідок виконання військових обов'язків, та сім'ї військовослужбовців, які померли внаслідок каліцтва, не пов'язаного з виконанням обов'язків військової служби, або внаслідок захворювання, пов'язаного з проходженням служби, якщо вони були на його утриманні та втратили постійне й основне джерело засобів до існування.

Читайте також:

Пенсія у зв'язку з втратою годувальника призначається, якщо годувальник помер у період проходження служби або не пізніше 3-х місяців після звільнення зі служби чи пізніше цього строку, але внаслідок захворювання, одержаного в період проходження служби, а сім'ям пенсіонерів, якщо годувальник помер у період одержання пенсії або не пізніше 5 років після припинення її виплати.

При цьому сім'ї військовослужбовців, які пропали безвісти в період бойових дій, прирівнюються до сімей загиблих на фронті.

Право на пенсію у зв'язку з втратою годувальника мають непрацездатні члени сімей загиблих, померлих або таких, що пропали безвісти військовослужбовців, осіб, які мають право на пенсію за цим законом, які перебували на їхньому утриманні.

Читайте також:

Незалежно від перебування на утриманні годувальника пенсія призначається:

  • непрацездатним дітям (до досягнення ними 18-річного віку), непрацездатним батькам і дружині (чоловікові), якщо вони після смерті годувальника втратили джерело засобів до існування;
  • непрацездатним батькам і дружині (чоловікові) військовослужбовців, осіб, які мають право на пенсію за цим законом, які загинули чи померли або пропали безвісти в період проходження служби або пізніше внаслідок поранення, контузії, каліцтва чи захворювання, що мали місце під час служби.

Пенсії по інвалідності та у зв'язку з втратою годувальника призначаються незалежно від тривалості служби.

Пенсії військовослужбовців обчислюються з розміру грошового забезпечення, враховуючи відповідні оклади за посадою, військовим званням, процентну надбавку за вислугу років, щомісячні додаткові види грошового забезпечення.

Читайте також:

Розміри пенсій залежно від їхнього виду складають:

  • за вислугу років - 50-70% грошового забезпечення залежно від тривалості вислуги;
  • по інвалідності - 40-100% грошового забезпечення залежно від групи та причини інвалідності;
  • у разі втрати годувальника - 30-70% на одного утриманця залежно від причини смерті.

Раніше ми писали, що станом на початок липня 2024 року в Україні налічується 10,26 млн пенсіонерів. Зараз майже 4,5 млн пенсіонерів отримують пенсії менше ніж 4 тисячі гривень.



x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK