Без питань у фінмоніторингу: як правильно знімати гроші з банківської картки ФОП

Підприємцям дали рекомендації про те, як користуватися своїми рахунками, щоб не мати проблем із податковою.
Без питань у фінмоніторингу: як правильно знімати гроші з банківської картки ФОП
Giovanni Gagliardi / unsplash.com

Існує низка рекомендацій, дотримуючись яких можна отримати гроші з ФОПівської картки, не маючи зайвих питань від податківців та переплат комісійних.

Про це пише LIGA.net з посиланням на YouTube-канал адвоката Богдана Янківа.

Видання зазначає, що якщо ФОП після сплати податку сам собі переказує кошти на особисту картку або просто знімає їх з рахунку готівкою, додатково сплачувати податок на доходи фізичної особи (ПДФО) не потрібно. У той же час, якщо переказувати ці кошти будь-якій іншій особі, хоч дружині чи товаришу, виникає оподаткування – на цю суму буде нараховано 18% ПДФО та 1,5% військового збору.

Читайте також:

Видання пише, що щодо можливих сум зняття готівки діють правила фінансового моніторингу, в яких є три ключові моменти, а саме:

  • Не перевищувати ліміти. Між бізнесом розрахунки протягом дня у розмірі до 10 000 грн включно, з фізичними особами – 50 000 грн.
  • Не мати суттєвого збільшення залишку на рахунку (на 100 000 гривень та більше протягом місяця), з якого регулярно знімається готівка через касу.
  • Не проводити регулярне зняття з рахунку коштів готівкою, що надходять у безготівковому вигляді.
  • Якщо уникнути перевищення лімітів не вдається, потрібно збирати накладні від постачальників, де видно, що ви їм платите саме готівкою. На одну накладну має бути до 10 тисяч гривень на день.

Також наголошується, що для того, щоб уникнути звинувачень у "обналі готівки", з яким бореться фінмоніторинг рекомендується:

  • Робити помітним рух коштів за рахунком – робити з картки чи рахунку ФОП безготівкові оплати – у магазині, на заправці, в інтернеті.
  • Намагайтеся знімати не більше 50% грошей, які вам надходять у безготівковій формі.
  • Переказуйте гроші на свої картки фізичної особи або депозит у банку, навіть на короткостроковий. За зняття коштів із депозиту не буде комісії, і для банку це виглядатиме менш підозріло.

Крім того, як пише видання, зняти готівку можна як у банкоматі, так і в касі банку. Також ви можете перекинути гроші на себе як на фізособу, на свій особистий рахунок або свою картку як у тому самому банку, так і в іншому. При цьому ви можете ці гроші переводити як за номером картки, так і за IBAN-реквізитами, за якими зазвичай менша комісія або її взагалі немає . При цьому рекомендується – коли переказуєте кошти зі свого рахунку ФОП на інші рахунки, бажано у призначенні платежу вказувати: "Переказ коштів з ФОП після сплати податків".

Раніше ми писали про те, що у 2023 році кожен другий ФОП в Україні відкривала жінка.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK