Кого не торкнуться обмеження грошових переказів із картки на картку: названі критерії

Обсяг підозрілих операцій становив 200 млрд грн на рік.
Кого не торкнуться обмеження грошових переказів із картки на картку: названі критерії
Two Paddles Axe and Leatherwork / unsplash.com

Нацбанк встановив ліміт у 100 000 грн для вихідних p2p-переказів або «з картки на картку» на місяць. Обмеження запроваджуються з метою боротьби зі схемними операціями через так звані карт-дропи, обсяг яких, за оцінкою регулятора, становить 200 млрд грн на рік.

Про це повідомляє Forbes Україна з посиланням на коментар виданню заступника голови НБУ Дмитра Олійника.

Читайте також:

Зазначається, що при цьому Нацбанк додав до анонсованих обмежень критерії для волонтерів, щоб вони не торкнулися їхньої діяльності.

«Банки вже ведуть внутрішні списки волонтерів, платежі на їх користь не враховуватимуться у кількості вихідних переказів з однієї картки», – наголосив Дмитро Олійник.

Крім того, повідомляється, що обмеження для фізичних осіб не будуть застосовуватись, якщо офіційно підтверджені доходи клієнта банку перевищують 100 000 грн.

Також, як пише видання, згідно з постановою НБУ, банки зможуть визначати чи справді фізична особа займається волонтерською діяльністю за умови дотримання ним одночасно щонайменше 2 критеріїв з 5, а саме:

  • фізична особа зареєстрована як волонтер;
  • проведення волонтерських зборів – типова діяльність за рахунками такого клієнта;
  • користувач картки надав листа від державного органу/військової частини/благодійного фонду про співробітництво зі збору коштів;
  • фізична особа надала інформацію про суми, строки, цілі збору та подальше використання зібраних коштів;
  • інформація з відкритих джерел (соціальних мереж та Інтернету) підтверджує здійснення волонтерської діяльності та мети зборів.

При цьому банк може відмовити у переказі понад 100 000 грн на місяць, якщо виявить та підтвердить інформацію про недобросовісну волонтерську діяльність клієнта або невідповідність заявленої мети збору коштів фактичним витратам.

Видання нагадує, що Нацбанк з вересня 2023 року фіксує аномальне зростання P2P-переказів у системі, кількості карток, з яких їх роблять, а також середніх сум подібних платежів.

Раніше ми писали про те, що Національний банк України актуалізував низку валютних обмежень, що стосуються волонтерів, населення та бізнесу.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK