В Україні чи Польщі: експерти підрахували, де приготувати борщ дешевше

При цьому мінімальна зарплата поляка більш ніж на 500 доларів більша, ніж в українця.
В Україні чи Польщі: експерти підрахували, де приготувати борщ дешевше
ілюстративне фото / Соцсети

Станом на серпень 2024 року вартість продуктів для приготування борщу в Україні становить 169,7 грн, а в Польщі аналогічний набір коштуватиме майже вдвічі дорожче – 306,9 грн (29,02 злотих).

Про це повідомляють аналітики центру Gremi Personal.

Зазначається, що до Індексу Борщу включаються такі інгредієнти, як свинина (300 гр), буряк (300 гр), картопля (300 гр), капуста (300 гр), морква (200 гр), цибуля (200 гр), часник (50) гр), томатна паста (70 гр), сметана (200 гр), зелень (40 гр) та приправа.

Читайте також:

“Індекс Борщу є відображенням економічної ситуації в країні, і цей показник показує, наскільки доступними є основні продукти харчування для пересічного українця. Ми бачимо, що, незважаючи на поширений міф, що в Польщі продукти дешевші, Україна все ж таки залишається країною з дешевшими цінами на основні продукти харчування. Звичайно, це пов'язано з відмінностями у рівні життя та середніх доходах населення», - розповіла Ганна Джоболда, директор департаменту рекрутації Gremi Personal

Крім того, експерти звернули увагу на відмінності між мінімальними та середніми заробітними платами в Україні та Польщі. Так, у Польщі мінімальна зарплата з липня 2024 року становить близько $738 (це 4300 злотих брутто, що еквівалентно приблизно 3060 злотих після сплати податків), а в Україні з квітня 2024 року – $200 (8000 грн брутто). Щодо середньої заробітної плати, то в Польщі вона становить приблизно $1 450 (після сплати податків це близько 6 000 злотих), тоді як в Україні вона становить близько $580 (21 800 грн).

Також повідомляється, що Індекс Борща показує різницю у вартості життя між Україною та Польщею, але це не означає, що одна країна однозначно дешевша або дорожча для проживання. Для точного аналізу слід враховувати комплексний підхід, що включає всі ціни, доходи та витрати, щоб зрозуміти реальну картину добробуту населення в кожній країні.

інфографіка
інфографіка / gremi-personal.com.ua

Раніше ми писали про те, що білокачанна капуста в Україні на сьогоднішній день надходить продаж у середньому в 3,8 раза дорожче, ніж за аналогічний період минулого року.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK