"Кешбек" на навчання: хто і як його може отримати і як розрахувати розмір

Повернення частини видатків на освіту у вигляді податкової знижки регулюються статтею 166 Податкового кодексу.
"Кешбек" на навчання: хто і як його може отримати і як розрахувати розмір
Vasily Koloda / unsplash.com

В Україні можна отримати так звану податкову знижку на навчання, коли частину витрачених грошей можна повернути. Її можуть оформити батьки дітей, самі студенти, якщо працюють офіційно, а також їхні чоловіки/дружини.

Про це пише РБК-Україна.

Видання зазначає, що відшкодовуються витрати на оплату навчання у дошкільних, позашкільних закладах, закладах загальної середньої освіти, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти. При цьому повернення частини видатків у вигляді податкової знижки регулюються статтею 166 Податкового кодексу України.

Читайте також:

Серед умов надання такої знижки виділяються:

  • Відшкодуванню підлягають лише послуги вітчизняних вишів. Не відшкодовуються додаткові курси чи навчання на військовій кафедрі.
  • Розмір податкової знижки – 18% вартості навчання. Враховуються фактичні витрати, понесені минулого року.
  • Оформити податкову знижку можна до 31 грудня наступного року за звітним.
  • Сума, яка має бути повернена платнику податків, зараховується на його банківський рахунок, відкритий у будь-якому комерційному банку, або надсилається поштовим переказом на адресу, зазначену у декларації, протягом 60 календарних днів після надходження податкової декларації.

Видання повідомляє, що подати заяву на отримання послуги заявник може особисто або через законного представника шляхом надсилання документів поштою (рекомендованим листом). При цьому необхідно надати для отримання послуги наступний список документів:

  • заяву із зазначенням реквізитів рахунку для перерахування відшкодування;
  • копії сторінок паспорта, що підтверджують паспортні дані
  • податкове право на майновий стан та доходи;
  • довідка про заробітну плату за звітний період, з обов'язковим включенням сум податків, що утримуються із заробітної плати та суми пільги;
  • копія договору із навчальним закладом;
  • копії квитанцій (чеків, платіжних доручень) навчання;
  • документи, що підтверджують ступінь споріднення (якщо за навчання платять батьки, то потрібно надати свідоцтво про народження дитини, якщо на податкову знижку претендує чоловік чи дружина – свідоцтво про шлюб);
  • реєстраційний номер облікової картки платника податків.

Крім того, видання наводить приклад обчислення розміру податкової знижки. Для цього необхідно всю вашу заробітну плату за рік помножити на 0,18% (оскільки знижка від податку становить 18%) – так ви вважаєте, скільки податку заплатили із заробітної плати. Від зарплати за рік відняти плату за навчання за рік та отриману суму потрібно помножити на 0,18%. Далі цю отриману суму слід відняти від суми податку із заробітної плати. Тож ви дізнаєтеся, скільки грошей вам має повернути держава за оплату освітніх послуг.

«Наприклад, за рік ви отримали заробітну плату, умовно кажучи, 120 000 грн. Тобто, за рік із такої вашої заробітної плати ви заплатили 21 600 грн податку (120 000*0,18 = 21 600). За навчання ви заплатили, умовно кажучи, 25 000 грн. Отже, (120 000 – 25 000)*0,18% = 17 100. Далі 21 600 – 17 100 = 4 500. Тобто за такої річної зарплати та плати за навчання держава має повернути вам 4 500 грн (розрахунок орієнтовний) , – пише видання.

Раніше ми писали про те, що в Україні розпочався бета-тест "Національного кешбеку", в рамках якого громадяни отримуватимуть 10% компенсації за купівлю товарів українського виробництва загальним обсягом до 3 тисяч гривень на місяць.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK