Українці стали гірше оцінювати як власні матеріальні перспективи, так і перспективи економічного розвитку країни – дослідження

У вересні 2024 року індекс споживчих настроїв становив 72,6 п., що на 7,4 п. нижче за показник серпня.
Українці стали гірше оцінювати як власні матеріальні перспективи, так і перспективи економічного розвитку країни – дослідження
David Pisnoy / unsplash.com

Індекс споживчих настроїв українців зменшився на 7,4 пункту та становив 72,6 п. Зменшилися всі складові індикатора, окрім Індексу поточного особистого матеріального становища.

Про це свідчать дані дослідження Info Sapiens «Споживчі настрої в Україні» у вересні 2024 року.

Читайте також:

Зазначається, що у вересні 2024 року індекс споживчих настроїв (ІСН) склав 72,6 п., що на 7,4 п. нижче за показник серпня. Зокрема Індекс поточного положення (ІПС) зменшився і становить 55,9 п., що на 2,3 п. нижче за рівень цього показника в серпні. Складники цього індексу зазнали таких змін:

  • індекс поточного особистого матеріального становища (х1) зріс на 0,5 п. та становить 50,1 п.;
  • індекс доцільності великих покупок (х5) зменшився на 5 п. та становить 61,6 п.

Крім того, повідомляється, що Індекс економічних очікувань (ІЕО) у вересні знизився на 10,9 п. та становить 83,8 п. Динаміка складових цього індексу виглядає так:

  • індекс очікуваних змін особистого матеріального становища (х2) становить 81,1 п., що на 9 п. нижче за рівень цього показника в серпні;
  • індекс очікуваного розвитку економіки країни протягом найближчого року (х3) зменшився на 13,5 п. та становить 70,5 п.;
  • індекс очікуваного розвитку економіки країни протягом найближчих 5 років (х4) зменшився на 10 п. порівняно з минулим місяцем та становить 99,6 п.

Також у вересні показник індексу очікуваної динаміки безробіття зріс на 1,8 п. та становить 120,6 п. Індекс інфляційних очікувань зріс на 4,6 п. та становить 187,7 п. становить 169,7 п.

«Індекс споживчих настроїв продовжує демонструвати нестабільність. Після двох місяців відновлення індекс знову показує негативну динаміку. Значення індексу суттєво менше за минулорічний і нижчий порівняно з минулим роком. Поточне становище населення без критичних змін, а драйвером негативної динаміки індексу виступають погіршені економічні очікування – населення найгірше оцінює як власні матеріальні перспективи, так і перспективи економічного розвитку країни», – зазначають аналітики Info Sapiens.

інфографіка
інфографіка / sapiens.com.ua

інфографіка
інфографіка / sapiens.com.ua

Раніше ми писали про те, що до початку повномасштабного російського вторгнення лише на власні кошти в економічній та операційній діяльності розраховували 10% представників малого та середнього бізнесу, а тепер цей показник зріс до 30%.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK