Як поставити на держоблік авто, ввезені як гуманітарна допомога: роз'яснення МВС

Автомобілі, завезені як гумдопомога, можна ставити на державний облік та виїздити ними за кордон.
Як поставити на держоблік авто, ввезені як гуманітарна допомога: роз'яснення МВС
Ілюстративне фото / Getty Images

Автомобілі, ввезені як гуманітарна допомога, можна ставити на державний облік, а також виїздити ними за кордон. Про це в ефірі телемарафону повідомив перший заступник начальника Головного сервісного центру МВС Олександр Карабиць.

Читайте також:

"Для того, щоб поставити "гуманітарне" авто на державний облік, необхідно, щоб воно було завезено як товар гуманітарної допомоги через митний кордон України і на нього була виписана митна декларація", - сказав він.

Карабиць наголосив, що донедавна була можливість поставити такі авто лише на тимчасовий облік, а з вересня 2024 року вже є можливість їх ставити на державний облік.   

Читайте також:

За його словами, для цього необхідно отримати сертифікат відповідності. Обов'язково пройти експертне дослідження, отримати підтвердження, що номери вузлів і агрегатів на транспортному засобі відповідають заводському нанесенню, а також обов'язково сплатити податок до Пенсійного фонду за першу державну реєстрацію (у разі реєстрації легкового авто). 

Водночас Карабиць зазначив, що на постійний облік можливо поставити тільки ті транспортні засоби, які ввезені відповідно до постанови Кабінету Міністрів №953 від 5 вересня 2023 року. 

Читайте також:

Щоб передати "гуманітарний" автомобіль іншій організації, необхідно обов'язково погодити з отримувачем цієї гуманітарної допомоги (цього авто) дозвіл на його передачу іншій юридичній особі. Тож для того, щоб передати авто, потрібен дозвіл отримувача та акт прийому-передачі. 

До того ж на "гуманітарному" авто з тимчасовою реєстрацією тепер є ще й можливість виїздити за кордон. 

Читайте також:

"Юридична особа, яка поставила транспортний засіб на тимчасовий облік, може звернутися до сервісного центру МВС і отримати свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу для виїзду за кордон на термін, який зазначений у заяві під час звернення. Після повернення з поїздки необхідно буде повернути свідоцтво для виїзду за кордон і знову отримати тимчасове свідоцтво про реєстрацію", - пояснив заступник начальника Головного сервісного центру МВС.

Раніше ми писали, що 1 жовтня Кабінет Міністрів України ухвалив постанову, згідно з якою вдосконалюється процедура комісійної торгівлі транспортними засобами.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK