Нашестя сарани: українці придумали, як заробити на комахах

З урахуванням нинішньої ситуації незвичайний інгредієнт може стати трендом в українських ресторанах.
Manh Hung Ngo  / unsplash.com
Manh Hung Ngo / unsplash.com

Нашестя сарани в окремих регіонах України надихнуло кухарів Дніпра на кулінарні експерименти з новим, незвичайним інгредієнтом. У деяких азіатських країнах ця комаха вже давно вважається делікатесом - тепер подібний гастрономічний тренд може прийти і в українську кухню. Про це повідомляють Dengi.ua з посиланням на сюжет "Суспільне.Дніпро".

Читайте також:

Кухар Дмитро Горбачов зізнався, що вперше готує сарану, зібрану в районі Запоріжжя, де зараз фіксується масове розмноження цих комах. Перед приготуванням, за словами Дмитра, сарану необхідно попередньо заморозити, ретельно вимити й очистити.

"Зробимо дві страви, перша - ми її зробимо в клярі, використаємо кукурудзяний крохмаль і звичайне борошно. Друга - прямо на сковорідці з часником посмажимо, по-українськи, по-домашньому", - поділився він.

Горбачов зазначив, що в азіатській гастрономії це цілком поширений продукт, і не виключає, що з урахуванням нинішньої ситуації такий інгредієнт скоро з'явиться і в українських ресторанах і може стати трендом.

Кухар також пояснив, що сарана може бути як закускою, так і основною стравою - у 100 грамах продукту міститься близько 25 грамів білка, а також корисні жири, вітаміни та мінерали.

Андрій Чманов, бренд-шеф одного з ресторанів азіатської кухні в Дніпрі, розповів, що робота з комахами для нього не нова: у його меню вже присутні цвіркуни та личинки зоофобуса. Однак сарану він готував уперше.

"Якщо у людини алергія на креветок і ракоподібних, то людині протипоказано їсти і сарану, тому що її панцир дуже схожий за своїм складом на хітин у креветок, раків, крабів", - зазначив кухар.

За його словами, технологія приготування практично не відрізняється від інших комах: сарану потрібно опустити у фритюр і смажити 3-5 хвилин. Смак готової страви, як стверджує Андрій, нагадує чіпси або смажене насіння.

Проте він наголосив, що не використовує сарану, зібрану в природних осередках навали.

"Треба враховувати те, що поля, на яких вона зараз, обробляються пестицидами, і комаха на собі їх переносить", - пояснив Чманов.

Однак, за його словами, якщо в майбутньому сарана вирощуватиметься промислово в контрольованих умовах, він готовий розглянути можливість включення її в постійне меню закладу.

фото
фото / suspilne.media

Раніше Dengi.ua повідомляли про те, що під час сесії Запорізької міської ради депутати ухвалили рішення про виділення 500 тис. грн на заходи по боротьбі з сараною, яка вже зафіксована в окремих районах міста.

Водночас, як писали Dengi.ua, аграрії південних регіонів України відмовляються від боротьби з сараною через бойові дії, що тривають неподалік, і втрати врожаю через посуху.



Слідкуйте за нашими новинами та відео
  • YouTube
  • Facebook
  • Telegram
  • Google News

ТОП-Новини