Ром: напій піратів і не тільки
Реклама

Ром: напій піратів і не тільки
Фото предоставлено рекламодателем

Ром – міцний напій, що має оригінальний аромат і своєрідні смакові якості. Його можна любити та ненавидіти одночасно. Про ром писали відомі письменники, він асоціюється із легендарними піратами. Хоча насправді походження цього напою не таке романтичне. Проте про все по порядку.

Що таке ром

Ром – продукт, що отримується з відходів цукрової тростини. Вважається, що вперше ром був створений рабами на плантаціях, які помітили, що патока, побічний продукт при виробництві цукру, чудово зброджується в алкогольний напій порівняно невеликої міцності. Після перегонки цей алкогольний продукт позбавляється непотрібних домішок і стає справжнім ромом.

Як роблять ром?

Ром – це напій, який одержують виключно з цукрової тростини та відходів виробництва тростинного цукру. Напій, створений на основі іншої рослини, назвати ромом вже не можна. Тому основними виробниками рому стали країни, де вирощують цю цукрову тростину.

Щоб досягти бажаної фортеці, якості, смаку, вдаються до наступних дій:

  1. Бродіння. У патоку додають дріжджі. Залишають на кілька днів, щоб маса добре забродила. У сприятливому середовищі мікроорганізми починають виробляти спиртовмісний фермент.
  2. Перегонка. Для наступного етапу знадобиться перегінне обладнання – ковпачкові колони або куби.
  3. Витримка. Деякі сорти рому не витримують, інші для отримання особливого аромату та смаку витримують близько року. Найчастіше для цього використовують сталеві або скляні ємності, але іноді – бочки, нові або з-під хересу.
  4. Купаж. Деякі виробники змішують одну перегонку з іншою щоб отримати напій із більш збалансованим смаком.
  5. Фільтрування. Цей етап потрібен у тому випадку, коли ром має бути кристально світлим.
Види рому
  • Світлий ром. Один з широко поширений видів. Його витримка становить не більше шести місяців. Трохи солодкуватий, світлий, без жодних домішок. Зокрема, алкогольний продукт використовують для коктейлів, але можна пити і просто так.
  • Бурштиновий ром. Ром золотистого кольору має витримку 18 місяців. Приємний відтінок з’являється завдяки зберіганню в дубових бочках або використанню натуральних харчових барвників. Бурштиновий ром на смак солодкуватий з відтінками очерету, дубу чи карамелі.
  • Темний ром. Так називають напій, який зберігався у бочці понад два роки, часто для цього обирають бочки з-під хересу, щоб смак був ще насиченим. Напій вбирає в себе таку безліч запахів, що на смак навіть віддає прянощами. Витриманий темний ром п'ють чистим, без льоду, соків та інших добавок.
  • Ромові напої. До цього розділу потрапляють роми з додаванням ароматизованих компонентів. Для цього використовуються натуральні продукти: свіжі соки, молочні продукти, прянощі. Ці добавки звичайно міцності не надають, зате за їх допомогою можна отримати цікаві відтінки та чудові смакові якості. Міцність таких напоїв –близько 35%.

Фото предоставлено рекламодателем

Користь рому

Вважається, що ром – не тільки смачний міцний напій для коктейлів або вечірок. В нього є й корисні для здоров’я властивості. Напоєм лікують радикуліт, простудні захворювання. Він допомагає при стресах, а також для профілактики проблем з серцем і судинами.

Звісно, все це стосується тільки помірного вживання справжнього рому. Купити такий напій простіше за все в спеціалізованих мережах або інтернет-магазинах. Один з таких прикладів – магазини Vintage. Ви можете побувати в одному з вінмаркетів особисто або зайти в фнтернет-магазин, де по вигідній ціні зможете заказати справжній ром у будь який куточок України.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK