Американських зірок обманом залучили до участі в пропагандистському відео

Ролики були записані через додаток Cameo та поширювалися в мережі російськими інтернет-тролями.
Американських зірок обманом залучили до участі в пропагандистському відео
facebook.com/officialelijahwood

Сім американських знаменитостей, включаючи Елайджу Вуда, виконавця ролі Фродо в трилогії "Володар кілець", та боксера Майка Тайсона, з'явилися в пропагандистських роликах у російському інтернеті, де вони зі співчуттям рекомендують якомусь "Володимиру" полікуватися від алкогольної та наркотичної залежності.

Про це пише The New York Times, посилаючись на звіт Microsoft.

Вказується, що ролики, які почали з'являтися в інтернеті з липня, було записано у додатку Cameo. У ньому користувачі можуть замовити у відомих людей персональні відео за гроші. Приміром, розцінки Вуда починаються від $340, а в записаному ролику актор висловлює неназваному Володимиру моральну підтримку, і закликає зайнятися лікуванням. Своє звернення він завершує словами: "Сподіваюся, ти отримаєш необхідну допомогу".

Участь у записі подібних відео взяли актори Дін Норріс та Джон Макгінлі, телеведуча Кейт Флєнері, підприємниця Прісцілла Преслі, а також музикант та продюсер Шаво Одаджян. Якщо згадані знаменитості робили свої записи самостійно, то відео з Майком Тайсоном було просто взято з проморолика на Cameo. Його озвучили російською, спотворивши початковий зміст.

У звіті зазначається, що ці записи були здебільшого російською мовою, і поширювалися вони у мережі інтернет-тролями. Це дозволяє припустити, що їх основним адресатом є російська аудиторія. Спочатку ролики з'являлися в облікових записах російської соцмережі "ВКонтакте" та групах месенджера Telegram, а потім їх демонстрували прокремлівські медіа.

Представник Вуда в коментарі NYT підтвердив, що актор дійсно записав це відео, але "жодним чином не передбачалося, що воно адресоване Зеленському або взагалі має хоч якесь відношення до Росії, України чи війни".

На думку журналістів NYT, ця ситуація відображає спроби російської пропаганди використати американських знаменитостей, щоб поширювати свої ідеологічні наративи та дискредитувати політичних діячів інших країн.

Раніше ми писали про спростовані Центром протидії дезінформації фейки щодо нібито шопінгу дружини Зеленського в ювелірному магазині Нью-Йорка.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK