Перевірки та штрафи: з якими проблемами стикаються ФОПи в Україні

Підприємці скаржаться на податкові перевірки та необґрунтовані штрафи.
Перевірки та штрафи: з якими проблемами стикаються ФОПи в Україні
Ілюстративне фото / depositphotos.com

Фізичні особи-підприємці (ФОП) періодично стикаються з якими-небудь обмеженнями з боку держави у веденні бізнесу. Найбільшими перешкодами у своїй діяльності вони називають податкові перевірки та бюрократію. Про це свідчать результати опитування, проведеного дослідницькою компанією "Соціополіс". Воно проходило з 10 по 18 грудня 2023 року.

Читайте також:

За результатами дослідження, приблизно кожний третій опитаний ФОП протягом минулих пів року стикався з якими-небудь необґрунтованими, на його думку, обмеженнями чи перешкодами з боку держави у веденні ним підприємницької діяльності в якості фізичної особи-підприємця.

При цьому 12,2% респондентів відповіли, що стикалися з такими обмеженнями й перешкодами з боку держави за минулих пів року значною мірою, а 21,7% опитаних стикалися з ними незначною мірою.

Читайте також:

Зазначається, що найбільш поширеними серед таких обмежень і перешкод із боку держави по відношенню до ФОПів респонденти назвали податкові перевірки та необґрунтовані штрафи (їх назвали 38,0% респондентів із числа тих, хто стикався з обмеженнями й перешкодами з боку держави у веденні своєї діяльності як ФОПа) та надмірну забюрократизованість діяльності державних органів (35,6%).

Водночас підприємці загалом досить неоднозначно оцінюють ряд ініціатив державної влади України, які стосуються діяльності малого й середнього бізнесу. Зокрема, встановлення з 1 жовтня 2023 року обов'язкового використання усіма ФОПами другої-четвертої груп реєстраторів розрахункових операцій ("касових апаратів") оцінюють позитивно 37,1% опитаних, а негативно - 56,8%.

Читайте також:

Скасування мораторію на проведення податкових перевірок оцінюють позитивно 33,7%, а негативно - 63,1% опитаних.

Ініціативу щодо запровадження в Україні польської моделі оподаткування ФОП (зокрема, збільшення податку на послуги, які надають ФОПи, до 20%) позитивно оцінюють лише 18,8% опитаних, а негативно - 60,8%.

Читайте також:

Різко негативно оцінили опитані ФОПи ініціативу влади щодо підняття втричі акцизу на автогаз у найближчі місяці. Так, позитивно сприйняли вказану ініціативу лише 10,7% респондентів, а негативно - 76,2%.

Раніше ми писали, що відкрити бізнес в Україні можна буде набагато простіше та швидше. Найближчим часом у застосунку "Дія" з'явиться комплексна послуга - е-Підприємець.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK