"Трубу Медведчука" повернули в державну власність

Наразі триває реєстрація права власності держави на трубопровід.
"Трубу Медведчука" повернули в державну власність
Ілюстративне фото / Getty Images

Верховний Суд остаточно визнав за Україною право власності на частину магістрального нафтопродуктопроводу "Самара-Західний напрямок". Цей актив загальновідомий як "труба Медведчука", повідомляє пресслужба Фонду державного майна.

Читайте також:

"У довготривалій судовій справі поставлено крапку - повернуто важливий для енергетичної безпеки інфраструктурний об'єкт. Це 800 км нафтопроводу, що пролягають територією шести областей України", - підкреслив голова ФДМУ Віталій Коваль.

Як розповіли у Фонді, нафтопровід був збудований за часів СРСР і після проголошення незалежності України мав перейти в державну власність. Однак цього не сталося, і багато років ним користувалася російська компанія "Транснєфтєпродукт".

Читайте також:

Фонд держмайна намагався повернути цей актив у державну власність з 2011 року.

У 2017 році НАБУ та САП розпочали розслідування обставин передачі права власності на трубопровід. За результатами розслідування, ВАКС заарештував актив. З 2021 року він знаходиться в управлінні АТ "Укртранснафта".

У 2021 році ФДМУ подав позов до Господарського суду Житомирської області, у якому просив визнати за державою право власності на трубопровід. У червні 2023 року суд став на бік Фонду. 31 січня 2024 року Верховний суд Касаційного господарського суду залишив це рішення без змін.

Читайте також:

"Таким чином Україна відстояла своє право на це майно. Наразі триває реєстрація права власності держави на трубопровід", - йдеться в повідомленні.

Раніше ми писали, що 30 січня до державного бюджету України надійшли понад 32 млн гривень, конфісковані в підсанкційних осіб. Кошти будуть спрямовані на відновлення інфраструктури.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK