Корупція і тяганина: експерти назвали найбільші проблеми системи судочинства

Ефективність судової системи України опитані соціологами адвокати та юристи оцінили в 3,8 балів за 7-бальною шкалою
Корупція і тяганина: експерти назвали найбільші проблеми системи судочинства
unsplash.com

Корупція, тривалий розгляд справ та недостатня кількість судів – три найбільші проблеми судової системи України, які потребують першочергового вирішення.

Про це свідчать результати експертного опитування, проведеного дослідницькою компанією "Соціополіс" у співпраці з адвокатським об’єднанням «Ганна Іщенко і партнери». Воно проходило з 10 по 26 січня 2024 року серед фахівців, які безпосередньо пов’язані з роботою системи судочинства.

За результатами дослідження, експерти оцінили ефективність судової системи України в 3,8 балів за 7-бальною шкалою.

На думку опитаних, найкраща ситуація склалася із гласністю та відкритістю судового процесу і з законодавчим забезпеченням діяльності судової системи. Найгірша ситуація - із довірою до судів, кадрами, кількістю суддів та швидкістю їхньої роботи.

Учасники опитування висловили своє бачення головних реформ, яких потребує судова система. Це боротьба з корупцією, впровадження реальних механізмів притягнення суддів до від-повідальності, покращення ситуації з кадрами в апаратах судів шляхом підвищення зарплат, покращення процедури відбору та оцінювання суддів, підвищення рівня кваліфікованості суддів, «перезавантаження» суддівського корпусу, скорочення термінів розгляду справ.

За даними опитування компанії "Соціополіс", 80% експертів вважають, що в Україні доцільно зберегти окремі суди господарської та адміністративної юрисдикцій.

Більшість позитивно ставиться до ідеї про повернення до формування судів апеляційної та касаційної інстанцій лише з суддів, які не менше 5 років відпрацювали в судах першої інстанції. Водночас майже 30% експертів її не підтримують.

Також експерти підтримали збереження Великої Палати Верховного Суду, а понад 64% з опитаних негативно поставилися до створення в Україні окремого державного інвестиційного суду.

Крім того, більшість опитаних компанією "Соціополіс" експертів вважають доцільним запровадження в Україні громадського контролю за діяльністю судів.

«Відповіді експертів свідчать, що судова система України, незважаючи на складні умови воєнного часу, повною мірою функціонує та в цілому виконує завдання здійснення правосуддя і забезпечення судового захисту громадян. Вирішення більшості згаданих проблем … є цілком реальним і залежить передусім від політичної волі керівництва судової системи та держави в цілому», - констатують в компанії "Соціополіс" за результатами дослідження.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK