Чому Україна продовжує транзит російського газу до Європи: у Нафтогазі дали відповідь

За словами голови правління НАК "Нафтогаз України", газовий контракт спливає 31 грудня 2024 року й не буде продовжений.
Чому Україна продовжує транзит російського газу до Європи: у Нафтогазі дали відповідь
Ілюстративне фото / Getty Images

Україна транспортує російський газ до Європи своєю територією відповідно до контракту, який спливає 31 грудня 2024 року. Після того, як угода завершиться, Україна не має наміру її продовжувати. Про це повідомив голова правління НАК "Нафтогаз України" Олексій Чернишов в інтерв'ю виданню Le Figaro.

Читайте також:

"Україна завжди заявляла, що хоче бути надійним партнером для Європи. Єдина причина продовження виконання контракту з Газпромом полягала в забезпеченні енергетичної безпеки країн Центральної Європи, які дуже залежать від російського газу", - пояснив він.

За словами Чернишова, саме тому Україна продовжила постачати газ до Словаччини.

"Ви будете здивовані, якщо я скажу вам, що кошти, які отримує Нафтогаз за цей транзит, менше від його вартості", - зазначив голова компанії.

Читайте також:

Він наголосив, що газовий контракт спливає 31 грудня 2024 року й не буде продовжений.

"Цей контракт закінчується 31 грудня 2024 року, і ми не маємо наміру укладати новий. Щоб вам було легше уявити масштаб, я вам скажу, що цей транзит становить 14 млрд куб. м на рік, коли Європа споживає близько 350 млрд куб. м. Тож ми не говоримо про критичний обсяг. Крім того, запаси газу наприкінці зими складають 65%. Я не передбачаю дефіциту блакитного палива в Європі в 2025 році, оскільки LNG та інші види газу стають більш доступними", - додав Чернишов.

Раніше ми писали, що Україна затвердила ще на рік дію поточних тарифів на зберігання газу в підземних сховищах (ПСГ). Вартість залишається незмінною до 1 квітня 2025 року.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK