Створення суперкомп'ютера: OpenAI та Microsoft починають амбітний проєкт

Будівництво дата-центру коштуватиме $115 млрд.
Створення суперкомп'ютера: OpenAI та Microsoft починають амбітний проєкт
Lumière Rezaie / unsplash.com

OpenAI і Microsoft розпочинають амбітний проєкт з будівництва величезного дата-центру, призначеного для розміщення суперкомп'ютера зі штучним інтелектом. Вартість потенційно коштуватиме понад $115 млрд. Про це повідомляє Mezha з посиланням на The Information.

Повідомляється, що американський суперкомп'ютер, який OpenAI називає Stargate (Зоряні ворота), має стати найбільшим серед кількох проеєктів центрів обробки даних, запланованих двома компаніями на найближчі шість років. Введення його в експлуатацію планується до 2028 року.

Читайте також:

Дата-центр, який, як очікується, фінансуватиме Microsoft, може вийти "у 100 разів дорожче", ніж деякі з найбільших центрів обробки даних. Енергетичні потреби Stargate, які оцінюються щонайменше на кілька гігават, спонукають компанії до розгляду альтернативних джерел енергії, включаючи ядерну енергетику.

Зазначається, що проєкт вимагає розміщення набагато більшої кількості графічних процесорів в одній стійці, щоб підвищити ефективність та продуктивність чіпів, ніж раніше реалізовували в Microsoft. Це означає необхідність розробки нових способів охолодження.

Крім того, OpenAI та Microsoft при реалізації проєкту спробують зменшити залежність від NVIDIA. Як стверджують джерела, OpenAI хоче уникнути використання кабелів InfiniBand від NVIDIA у Stargate, хоча Microsoft використовує їх у поточних проєктах. OpenAI замість них бажають використовувати стандартні кабелі Ethernet.

Раніше ми писали , що Amazon інвестує у новий ШІ-стартап 2,75 млрд дол.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK