Як бізнесу отримати дозвіл на імпорт/еспорт зброї

Міноборони дало роз'яснення.
Як бізнесу отримати дозвіл на імпорт/еспорт зброї
ілюстративне фото / EPA/UPG

Українська компанія для здійснення експорту чи імпорту озброєння має отримати дозвіл від Державної служби експортного контролю та пройти низку перевірок, зокрема у СБУ.

Про це повідомляє УНН із посиланням на відповідь Міністерства оборони України на їхній запит.

Видання зазначає, що для того, щоб розпочати експорт чи імпорт озброєння, компанія має бути зареєстрована у Держекспортконтролі як суб'єкт здійснення міжнародних передач товарів. Далі надсилається заява на право імпортно-експортних операцій до Держспецекспортконтролю. Вона повинна розглянути заявку та додані до неї документи не пізніше, ніж через 40 днів..

Також заява проходить перевірку в Мінекономіки, Міноборони, МЗС, СБУ, розвідувальних органах України та, у разі потреби, інших центральних органах виконавчої влади.

У повідомленні наголошується, що після розгляду заявки та висновків перевірочних органів Держспецекспортконтроль готує проект постанови Кабміну про надання компанії повноважень на експорт/імпорт озброєння або висновок щодо недоцільності надання їй таких повноважень.

Читайте також:

У Міноборони звертають увагу, що при розгляді заяви від компанії враховується низка факторів:

  • її діяльність на міжнародному ринку за попередні три роки;
  • відсутність даних про порушення нею чи її посадовими особами законодавства, у тому числі законодавства з питань експортного контролю, а також у сфері захисту державної таємниці під час здійснення зовнішньоекономічної діяльності;
  • участь у виконанні державного оборонного замовлення (за наявності);
  • доцільність надання повноважень щодо певної номенклатури товарів виходячи з інтересів держави;
  • наявність на підприємстві (в установі, організації) системи внутрішньофірмового експортного контролю та посадових осіб, які забезпечують функціонування цієї системи;
  • кредиторська та дебіторська заборгованість;
  • наявність виробничих потужностей та науково-технічного потенціалу.

Заяву не розглядатимуть у разі:

  • коли вона містить недостовірні дані,
  • Держекспортконтроль має у своєму розпорядженні інформацію про факти порушення компанією законодавства у сфері державного експортного контролю;
  • коли строк дії посвідчення про реєстрацію компанії як суб'єкта здійснення міжнародних передач товарів спливає менш ніж через 30 днів з дня надходження заяви та не подано документи, необхідні для отримання нового посвідчення.

Раніше ми писали , що Верховна Рада схвалила у першому читанні законопроект про декларування зброї, одержаної під час війни.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK