Ринок будматеріалів очікує монополізація, дефіцит та зростання цін

Експерти галузі прогнозують потребу в 31 будівельному матеріалі, понад 80% вартості з них припаде на цеглу, цемент та бетон.
Ринок будматеріалів очікує монополізація, дефіцит та зростання цін
Rosario Fernandes / unsplash.com

Україна може зіткнутися з дефіцитом і зростанням вартості будівельних матеріалів при відновленні після війни. Загрозою також є монополізація цього ринку.

Про це пише «Бізнес Цензор» з посиланням на слова директора держпідприємства "Укрпромзовнішекспертиза" Володимира Власюка.

За словами експерта для відновлення руйнувань за час війни знадобиться близько 35 млн тонн чистого цементу, що в цінах за 2022 рік становить майже $2 млрд. Потреби в бетоні, що значною мірою виробляється з цементу, оцінили в 51 млн. кубометрів вартістю приблизно $6 млрд.

Читайте також:

"За нашими оцінками, потужності з виробництва цементу, які були на 2022 рік, в Україні становлять близько 13 млн тонн на рік. Потреба – 15,1-15,2 млн тонн на рік. Тобто висновок такий, що ми можемо очікувати на дефіцит потужностей цементу під час відновлення. Ми його оцінили приблизно у 14%», – зазначив Володимир Власюк.

Крім того, експерти вбачають загрозу монополізації ринку будматеріалів, у тому числі цементу. Як повідомляє видання, як приклад, можна навести спробу ірландського виробника CRH придбати у італійської компанії Buzzi два заводи: "Волинь-цемент" та "Югцемент". Тоді Антимонопольний комітет залишив заявку без розгляду, оскільки CRH вже виготовляє 32% цементу в Україні. Проте компанія подала нову заявку на придбання активів "Дікергофф цемент Україна".

Раніше ми писали про те, що на будівництво фортифікацій Кабмін виділив ще понад 8 млрд. грн.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK