Юристи, аграрії, торгівля: хто і де найчастіше закривав бізнес під час війни

Лише минулого року припинили роботу понад 4000 фірм.
Юристи, аграрії, торгівля: хто і де найчастіше закривав бізнес під час війни
Marten Bjork / unsplash.com

За даними YC.Market, 2023 року в Україні закрилися трохи більше 4 тисяч компаній — це вдвічі менше ліквідованих фірм, ніж до початку повномасштабного вторгнення 2021 року.

Про це повідомляє портал YouControl.

Ключовими висновками, яких дійшли аналітики у своєму дослідженні, є:

  • Найбільше за час війни в Україні закрилося аграрних підприємств — 1261 компанія за період із 2022 року до першого кварталу 2024 року включно. Наступні сфери за кількістю закриття – оптова торгівля, операції з нерухомістю та будівельні компанії.
  • Частка закриття підприємств, які надають юридичні послуги у кількості припинених фірм під час війни, зросла вдвічі. Тобто якщо у 2021 році на юридичний сектор припадало 2,3% усіх припинень бізнес-діяльності в Україні, то за період повномасштабної війни частка закритих юридичних компаній зросла до 4,7%.
  • Зменшилася інтенсивність ліквідацій компаній за більш ніж два роки війни у секторах водопостачання, деревообробки, роздрібної та оптової торгівлі.
  • Інтенсивність офіційних ліквідацій підприємств під час повномасштабної війни порівняно з 2021 роком зросла в Одеській, Запорізькій та Київській областях.
  • Істотне зниження закриття бізнесу спостерігалося у таких регіонах як Херсонська, Харківська та Донецька області. На жаль, цей тренд пов'язаний із окупацією частини регіонів, а не покращенням умов ведення бізнесу.

Читайте також:

Також аналітики розповіли про методику своїх підрахунків.

По-перше, період повномасштабної війни – це дані за 2022, 2023 та 1 квартал 2024 року.

По-друге, частка закриття компаній — це відношення кількості закритих компаній у регіоні чи галузі до загальної кількості закритих компаній в Україні за вибраний період, виражене у відсотках (%).

По-третє, зміна частини закриття компаній – це різниця між часткою закриття компаній за період повномасштабної війни та часткою закриття компаній протягом 2021 року виражена у процентних пунктах (п.п.).

По-четверте, з метою покращення якості дослідження аналітики YouControl попередньо очистили повний офіційний набір даних фінансової звітності від юридичних осіб з некомерційними типами організаційно-правової форми.

По-п'яте, у дослідженні не враховані ті фактичні банкрутства компаній, інформація про які не відображена в ЄДР. Особливо це стосується компаній, які офіційно не перебувають у процесі припинення та зареєстровані на тимчасово окупованих територіях або в зоні ведення активних бойових дій.

інфографіка
інфографіка / YC.Market

інфографіка
інфографіка / YC.Market

інфографіка
інфографіка / YC.Market

інфографіка
інфографіка / YC.Market

інфографіка
інфографіка / YC.Market

Раніше ми писали про те, що в Україні найчастіше жінки відкривають бізнес у сфері роздрібної торгівлі, надання індивідуальних та інформаційних послуг.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK