Залежність польської економіки від українців зростає: названо ключові причини

Громадяни України вже забезпечують 1% ВВП Польщі.
Залежність польської економіки від українців зростає: названо ключові причини
Stanisław Trajer / unsplash.com

Близько 8% населення Польщі наразі становлять українці. Вони все більш позитивно впливають на польську економіку, рятуючи її від рецесії та підтримуючи її за 4 ключовими напрямками.

Про це пише «Бізнес Цензор» у своєму авторському матеріалі.

За даними видання, майже 954 тисячі українських біженців отримали притулок у Польщі. Ще, за різними оцінками, 1,5-2 млн українців жили там до 24 лютого 2022 року. Нині близько 8% мешканців майже 37-мільйонної Польщі – наші громадяни.

На думку директора юридичного відділу Міграційної платформи EWL Артура Грегорчука, українські біженці справили позитивний вплив на польську економіку, якби не вони, вона була б у рецесії.

За даними Deloitte, за 2023 рік внесок українців у польську економіку склав близько 1% ВВП. У грошовому еквіваленті це становить 15-20 млрд злотих ($3,8-5 млрд). Протягом п'яти років, за прогнозами польського уряду, цей показник може зрости до 2% ВВП.

Читайте також:

Видання виокремлює такі причини такого впливу наших громадян на економіку сусідньої країни.

Робочі руки та підтримка польської пенсійної системи.

Рівень працевлаштування українських біженців у Польщі є найвищим серед країн Євросоюзу – 67%. Крім того, в Управлінні соціального страхування (ZUS) зареєстровано понад 750 тис. українців – це 70% усіх іноземців у системі, які роблять великий внесок у польську систему соціального страхування.

Створення нових робочих місць

2022 року громадяни України відкрили в Польщі близько 21 тис. компаній. Більшість із них оформлено як ФОП – 15,9 тис., решта – 4,8 тис. – це різного виду фірми з українським капіталом. Минулого року українці відкрили 30 325 нових компаній. За підсумками 2023 року кожним десятим новим індивідуальним підприємцем у Польщі став українець. За два роки кількість ФОП-українців у сусідній країні становила 48 464.

Читайте також:

Підтримка внутрішнього споживання

Гроші, які привезли та заробляють, українці вливаються в польську економіку, адже 80% біженців утримують самі себе. Так, минулого року витрати українців у Польщі становили 7,1 млрд злотих (1,65 млрд євро), що на 1,6 млрд злотих або 31% більше, ніж у 2022 році. Витрачаючи гроші в Польщі, українці позитивно впливають на внутрішнє споживання товарів, зростання угод з нерухомістю та ринку предметів розкоші.

Демографія

Українці суттєво покращують демографію Польщі. Адже насамперед з України поїхали молоді фертильні українки. Нерідко вони укладають шлюби з місцевими чоловіками, що, за прогнозами, позитивно впливатиме на демографію Польщі. Слабкою ланкою тут залишаються українські діти, які перебувають поза освітнім полем Польщі. Тому польський уряд робить усе можливе, щоб максимально інтегрувати українських дітей у своє суспільство, адже вони — майбутні платники податків та споживачі місцевих товарів та послуг.

Раніше ми писали про те, що багаті українські біженці частково збільшили ринок розкоші у Польщі.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK