Полякам не вистачає робочих рук: українці покидають країну

Польським компаніям не вдається утримати працівників навіть підвищенням зарплати.
Полякам не вистачає робочих рук: українці покидають країну
Tim Mossholder / unsplash.com

Польські роботодавці, незважаючи на зростання зарплат, стикаються із проблемою нестачі працівників на сезонні роботи. Серед причин експерти називають міграцію українців із Польщі до інших країн ЄС – Німеччини та Нідерландів.

Про це пише "Економічна правда" з посиланням на повідомлення Міграційної платформи EWL.

"Польща вже другий рік поспіль відчуває серйозний кадровий голод у літній сезон. Це пов'язано з тим, що українці, які зазвичай приїжджали до Польщі на сезонні роботи, тепер також можуть заробляти у Німеччині, Нідерландах чи інших країнах Західної Європи вдвічі-втричі більше", – наводить ЕП слова директора рекрутингу Міграційної платформи EWL Мар'яни Семенюк.

Читайте також:

За даними Міграційної платформи EWL, на сезонних роботах зараз можна заробити до 9 тисяч злотих, що становить близько 91 тис. грн.

"Це короткострокова робота в агросекторі, де зарплата залежить від кількості робочих годин та продуктивності. Така робота підходить людям, які звикли до фізичної роботи. Здебільшого її обирають українці, які живуть у селах і мають власні господарства", - пояснила експерт.

За словами Семенюк, схожа ситуація склалася на сезонних роботах на будівництві чи логістичних складах з упаковки одягу.

"З огляду на наближення сезону розпродажів кількість вакансій у сфері логістики значно збільшується. Роботодавці у сфері послуг та готельному бізнесі скаржаться на те, що складно знайти працівників на зарплату у 6 тис. злотих  (60,6 тис. грн)" – наголошують у EWL.

Крім того, у транспортній галузі Польщі, за різними оцінками, не вистачає від 150 до 300 тисяч водіїв.

Раніше ми писали про те, що, за даними опитування Європейської Бізнес Асоціації, в Україні переважна більшість роботодавців відчуває дефіцит кадрів.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK