Газотранспортна система України під загрозою: в «Укртрансгазі» перейнялися її захистом

Журналісти розповіли, у кого та за скільки держкомпанія замовила проектну документацію для захисту своїх об'єктів від російських атак.
Газотранспортна система України під загрозою: в «Укртрансгазі» перейнялися її захистом
ілюстративне фото / utg.ua

На тлі російських атак на енергосистему України 30 травня АТ "Укртрансгаз" АТ "НАК "Нафтогаз України" без публічних торгів уклало угоду з ДП "Центральний проектний інститут" Міністерства оборони України щодо розробки проектної документації захисту своїх об'єктів на суму 1,16 млн грн.

Про це пишуть «Наші гроші» з посиланням на дані системи "Прозоро"

Видання зазначає, що перші російські обстріли газосховищ у Львівській області сталися ще у березні-квітні, коли було пошкоджено обладнання. Для цього агресор використовував навіть такі дорогі ракети, як «Кинджал». Поки що це не мало критичних наслідків, але у львівських газосховищах накопичується газ для опалювального сезону для всієї країни.

Читайте також:

Зокрема, повідомляється, що підприємство Міноборони має розробити концептуальні інженерні пропозиції щодо влаштування захисних споруд на об'єктах критичної інфраструктури. А закупівлю проведено без торгів, оскільки це відповідає здійсненню публічних закупівель під час воєнного стану для захисту об'єктів нафтогазового комплексу. ,

«В обґрунтуванні йдеться про те, що «Укртрансгаз» є особливо важливим об'єктом нафтогазової галузі. Внаслідок повітряних атак на його об'єкти пошкоджено виробничі приміщення, обладнання та систему підземного зберігання газу. Закупівлю було проведено, щоб привести стан технічної захищеності об'єктів критичної інфраструктури та особливо важливих об'єктів «Укртрансгазу» до стану, який відповідатиме умовам безпеки та оборони об'єктів в умовах воєнного стану. Також метою запобігання пошкодженню та руйнуванню технологічного обладнання, вузлів та агрегатів, які використовуються для підземного зберігання газу», – пишуть «Наші гроші».

Видання нагадує, що з 2017 року ДП «Центральний проектний інститут» Міноборони отримало державні підряди на суму 19,82 млн грн. Зокрема, 2023 року проектування захисних споруд йому замовляло КП «Київтеплоенерго», а 2022 року – ПАТ «Центренерго».

Раніше ми писали про те, що ПАТ «Центренерго» повідомило, що 11 квітня росіяни повністю зруйнували Трипільську ТЕС у Київській області, а компанія втратила 100% генерації.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK