Військовий облік та бронювання: нюанси законодавства для фізичних осіб-підприємців

Юрист розповів, які правила зараз діють для підприємців.
Військовий облік та бронювання: нюанси законодавства для фізичних осіб-підприємців
ілюстративне фото / armyinform.com.ua

З ухваленням нового закону про мобілізацію у фізичних осіб-підприємців (ФОП) виникає низка актуальних питань, а саме: чи потрібно ФОП подавати до ТЦК інформацію про працівників, вручати повістки і чи може він забронювати себе чи своїх працівників, а також які штрафи можуть накласти .

Про це пише LIGA.net із посиланням на YouTube-канал адвоката Богдана Янківа, який роз'яснює ці питання.

Читайте також:

Зокрема, видання зазначає:

  1. Відповідно до постанови Кабінету міністрів №1487 у порядку ведення військового обліку у пункті 33 зазначено, що персональний військовий облік на підприємствах, установах та організаціях ведеться за списками персонального військового обліку. При цьому ФОП у цьому списку не фігурує, тобто підприємець на відміну від ТОВ формально не зобов'язаний вести список військовозобов'язаних, проте Міноборони та Генштаб із цього приводу мають іншу думку, яку виклали у публічних листах.
  2. Відповідно до пункту 34 того ж порядку підприємства, установи та організації у семиденний строк з дня видання наказу про прийняття на роботу або звільнення з роботи працівника зобов'язані повідомити ТЦК. Тому формально, як і у випадку зі списками військовозобов'язаних, ФОП не повинні робити повідомлення ТЦК про звільнення або прийняття спеціаліста на роботу . Водночас, якщо підприємець є юридичною особою і має статус роботодавця, згідно зі статтею 24 Кодексу законів про працю, під час укладання трудового договору та прийняття співробітника на роботу, зобов'язаний вимагати та перевіряти військово-обліковий документ. Проте законодавство поки що не передбачає жодної відповідальності, якщо роботодавець не перевірить такого військово-облікового документа. Але є нюанс, Мінфін та Міноборони ухвалили спільний наказ, яким затвердили обмін інформацією між ТЦК та Податковою службою. Отже, можливо, що ФОП не повідомляє у ТЦК про прийом працівника безпосередньо, тому що такого обов'язку немає, але до Податкової необхідно подавати дані про прийняття працівника. А звідти вже ТЦК може подати запит і отримати інформацію про те, скільки у конкретного ФОП людей і хто саме працює.
  3. Щодо вручення повістки ФОП своїм працівникам, то формально вони також поки що не зобов'язані цього робити .
  4. Наразі застосовувати штрафи до ФОП за неведення військового обліку не можуть . Для цього потрібні зміни до законодавства, які прямо це передбачають.
  5. Бронювати від призову до лав ЗСУ ФОП себе чи своїх працівників згідно із законом про мобілізацію зараз не може , незалежно від КВЕДу.

Раніше ми писали про те, що у разі прийняття, так званого закону про економічне бронювання, ФОП, яке забажає забронювати себе або свого працівника, повинно мати дохід не менше 61,2 тисячі гривень на місяць і сплачувати за заброньованого працівника військовий збір у 20,4 тисячі гривень .



x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK