Чому у Житомирі та Вінниці майже не вимикають світло: причини

Муніципалітети поділилися досвідом енергонезалежності своїх міст.
Чому у Житомирі та Вінниці майже не вимикають світло: причини
Andres Siimon / unsplash.com

Секрет успіху Житомира та Вінниці – проактивність, децентралізація та розуміння ролі відновлюваної енергії як сталого рішення на муніципальному рівні. А досвід цих міст ліг в основу дослідження «Фінансування проектів відновлюваної енергії в українських муніципалітетах».

Про це пише «Економічна правда», поспілкувавшись із керівництвом цих міст.

Читайте також:

"У Житомирі відключень немає, ні години. Місто має власну генерацію на базі комунальних підприємств, а саме - велику сонячну електростанцію потужністю 50 мегават на околиці", - цитує видання слова мера Житомира Сергія Сухомліна.

"У Вінниці вимикають світло по дві-три години на добу, тоді як у Києві - понад 12 годин. Більше стабільної подачі електрики сприяють децентралізовані елементи генерації", - у свою чергу розповів заступник міського голови Вінниці Андрій Очеретний.

Видання зазначає, що підтримка енергосистеми у вигляді бензинових та дизельних генераторів вже не працює, як раніше, хоч і продовжать використовуватись як енергетична швидка допомога.

За словами заступника мера Вінниці, хаотичні рішення із генераторами – це шлях у нікуди, а зараз актуальною є альтернативна генерація.

"Децентралізована генерація - це майбутнє. Зрозуміло, що відновлюватимуть теплові електростанції, але електроенергія повинна вироблятися без навантаження на її транспортування", - розповів Очеретний.

Видання зазначає, що серед альтернатив у вигляді вітрових електростанцій, ТЕЦ, що працюють на біомасі, міні- та мікрогідроелектростанції, особливу увагу слід звернути на проекти сонячних електростанцій.

Повідомляється, що експерти радять віддавати перевагу гібридним СЕС, які мають батареї накопичення (хоч цей елемент і підвищує їхню вартість) та гнучкий режим підключення до зовнішньої мережі з можливістю працювати автономно.

Читайте також:

Попри те, що муніципалітетам стало значно складніше залучати фінансування на будівництво "зелених" електростанцій, деякі можливості ще є, а саме:

  • Фонд декарбонізації та енергоефективної трансформації . Кошти мають йти на компенсації за кредитними та лізинговими договорами щодо встановлення "зелених" енергетичних потужностей. Цього року це 759,2 млн грн.
  • Програма доступних кредитів "5-7-9%". Хоча участь муніципалітетів у програмі обмежена, проте в ній може взяти участь енергосервісна компанія, що належить громаді (ЕСКО). Вона може залучити до 60 млн. грн. на строк до десяти років під пільговий відсоток.
  • Програма Green Recovery for Ukraine від NEFCO (Північна екологічна фінансова корпорація). У всіх будівельних проектах відновлення житла розглядається встановлення "зелених" компонентів: теплових насосів чи СЕС.
  • Європейський інвестиційний банк (ЄІБ). У рамках програми "Енергоефективність громадських будівель" виділяє 300 млн євро на модернізацію тисячі громадських будівель у малих містах. Кошти надаються за ставкою EURIBOR (зараз 3,861%) у євро на 20 років із п'ятирічним пільговим періодом (виплачуються лише відсотки).
  • ЄБРР надає фінансування через українські банки..
  • Гранти можна отримати у рамках програми розвитку ООН, Oxfam чи GIZ. Остання ще й підтримує громади, які не мають досвіду роботи із міжнародними фінансовими організаціями.

У матеріалі наголошується, що альтернатива кредитам чи донорським програмам на реалізацію "зелених" проектів – залучення місцевого бізнесу.

Так, у Вінниці у квітні 2024 року там було розпочато програму компенсації місцевому бізнесу за встановлення "зелених" потужностей. Нині нею скористалося 15 компаній. Суму компенсації встановлено на рівні суми податків, сплачених компанією за попередній період, проте вона не може перевищувати 1 млн грн.

А енергетична трансформація Житомира стала можливою завдяки реалізації розпочатих раніше проектів.

"Потрібні різні стратегічні горизонти планування, щоб вижити: на півроку, на два роки, на п'ять років. Якщо є якісна проектна документація, то рано чи пізно знайдуться можливості", – наголосив мер Житомира.

Раніше ми писали про те, що ОСББ та ЖБК включили до програми доступних кредитів на енергетику.



x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK