17 великих банків дадуть гроші на енергетику: де, хто, на що та скільки зможе отримати

25 червня під час Банківського форуму підписано меморандум про пільгове кредитування.
17 великих банків дадуть гроші на енергетику: де, хто, на що та скільки зможе отримати
Nicholas Doherty / unsplash.com

25 червня 17 великих банків України підписали меморандум про пільгове кредитування проектів щодо відновлення енергетичної інфраструктури та енергогенерації.

Про це повідомляє "Економічна правда", яка виступила організатором Банківського форуму.

Зазначається, що активи банків-підписантів становлять понад 83% усієї банківської системи України. Йдеться про такі банки як: Райффайзен Банк, А-Банк, УКРСИББАНК, ОТП Банк, МТБ банк, Банк Кредит Дніпро, Кредобанк, ПУМБ, СЕНС Банк, Ощадбанк, Укрексімбанк, Укргазбанк, Креді Агріколь Банк, Піреус Банк МКБ, Правекс-Ба , ПриватБанк, Глобус Банк.

Читайте також:

Видання повідомляє, що подання заявок на пільгове кредитування у напрямку енергетики може здійснюватися у будь-якому відділенні банків-підписантів або за допомогою інших каналів, така заявка розглядатиметься у пріоритетному порядку. А сума кредиту, залежно від сегмента, може становити від 500 тис євро, до 25 млн євро.

«Власний внесок клієнта має становити від 10 до 50% залежно від розміру проекту. Валютою кредитування для малого та мікро бізнесу буде гривня, для середніх та корпоративних клієнтів – валюта, у разі наявності експорту та достатності валютних надходжень для покриття виплат за тілом кредиту та відсотками», – пише видання.

Також повідомляється, що фінансуватимуть будівництво сонячних, вітрових, біогазових станцій, біомаси, газотурбінних та газопоршневих електростанцій, промислові акумуляторні батареї, високоманеврені, накопичувані, когенерації тощо. Для ФОП та малого бізнесу – енерго двері чи вікна, сонячні панелі тощо.

«Термін кредиту становитиме до 5-7 років. Територіально пільгове кредитування здійснюватиметься на всій території України, крім тих, на яких ведуться або велися бойові дії та окуповані територіями РФ. Вартість залежатиме від облікової ставки НБУ. Крім цього, можливе беззаставне кредитування для малих проектів мікро та малого бізнесу під поруку. Як забезпечення пільгового кредиту можуть бути: предмет фінансування (майнові права на об'єкт, обладнання) або альтернативна застава інших активів; майнові права на грошові потоки від існуючого бізнесу (як мінімум на період імплементації проекту та за умови відсутності іншої достатньої застави); порука власника чи іншого бізнесу чи корпоративна гарантія. Гарантія МФО; страхування військових ризиків (по можливості)», – наголошується у меморанумі.

Як повідомляється, джерелами погашення стануть грошові потоки від проекту та/або існуючого бізнесу; потенційна економія витрат від запровадження енергоефективного устаткування чи власного енергозабезпечення.

Крім того, можливе відстрочення погашення основної суми кредиту до 6-12 місяців або до моменту введення об'єкта в експлуатацію. Субординація коштів, внесених ініціатором проекту на основі. DSCR, DSRA, CAPEX/Maintenance reserve account, Cash Sweep - у разі потреби.

Раніше ми писали про те, що на початку червня Нацбанк прийняв Стратегію розвитку кредитування, яка спрямована на видачу більшої кількості кредитів, у тому числі, на енергогенерацію.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK