Відмивати гроші з акцизів ароматизованих сигарет стане важче – Василь Костюк

Відмивати гроші з акцизів ароматизованих сигарет стане важче – Василь Костюк
Адвокат Василь Костюк / facebook.com

В Україні 11 липня з полиць магазинів мають зникнути ароматизовані цигарки, тютюн для самокруток, електронні сигарети та рідини до них. Відмивати гроші з акцизів ароматизованих сигарет та рідин до електронних сигарет стане тяжче.

Про це пише адвокат Василь Костюк у фейсбук

«Саме через реалізацію ароматизованих цигарок, тютюну для самокруток, електронних сигарет та рідини до них, найбільше мінімізовували податки, відмивали кошти. Переважна більшість вищезазначених тютюнових виробів реалізовувалася не легально за готівку. Саме конвертуючи не легальний продукт в готівку, державний бюджет не отримував нічого, а мільярди гривень збагачували тютюнових баронів» - пише Костюк.

«Єдиний виняток з цієї заборони — виробництво таких виробів для експорту. Експорт таких тютюнових виробів насправді контролювати набагто легше, так як для легального перетину через митницю, необхідно мати дозвільні документи про походження вашого товару. Відповідно такий товар легально вироблений та сплачені з нього акцизи та всі податки. Проте є інша сторона медалі, а саме контрабанда тютюнових виробів з України в ЄС. Тютюнові вироби контрабандним шляхом продовжують потрапляти в Європу. Такий товар переважно вироблений в підпільних цехах, без сплати акцизу в бюджет. Від діяльності таких контрабандних схем, Україна втрачає щорічно десятки мільярдів гривень» - зазначає Василь Костюк. 

За словами адвоката Костюка, контроль за діяльністю таких виробництв має здійснювати Державна податкова служба та Бюро економічної безпеки.

«З 2021 року ввели  акциз на рідини для електронних сигарет. Дане оподаткування мало потягнути за собою значне здорожчення цих виробів. Проте на ділі все ж таки багато існуючих виробників пішли у підпілля. Зокрема, по Україні стали рости як гриби після дощу місця не легального продажу так званих "одноразок", тобто  з електронних сигарет та рідини до них. Механізмів ефективної боротьби з цими нелегалами не було, адже податкова та БЕБ не можуть вивести з тіні виробників класичних тютюнових виробів» - заявляє Костюк.

«Втрати бюджету від не легального ринку тютюну складають  понад 150 мільярдів гривень щороку. Чималу частку з цієї суми складали якраз ароматизовані цигарки, тютюн для самокруток, електронні сигарети та рідини до них. Повна заборона реалізації даних товарів може призвести до зниження рівня тіньового обігу тютюнових виробів» - підсумовує адвокат Василь Костюк.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK