Приватизація ОГХК та Демуринського ГЗК може нести загрозу нацбезпеці – думка

Україна є однією з 7 країн світу, яка виготовляє титанову губку.
Приватизація ОГХК та Демуринського ГЗК може нести загрозу нацбезпеці – думка
zeynep elif ozdemir / unsplash.com

Приватизація через онлайн-аукціон Об'єднаної гірничо-хімічної компанії (ОГХК) та Демуринського гірничо-збагачувального комбінату може поставити за загрозу титанову галузь України.

Про це пише "Дзеркало тижня".

Читайте також:

На думку видання, приватизація одразу всіх потужних державних видобувних підприємств несе дві стратегічні загрози:

  • встановлення країною-агресором контролю за видобувними підприємствами;
  • позбавлення сировини потужних стратегічних для економіки України підприємств переробної промисловості

Видання нагадує, що у 2013 році, напередодні початку російської агресії, з України постачалося 98,9% від загального російського імпорту титанової сировини. При цьому тоді в Росії взагалі не було хімічного виробництва, яке потребувало титанового концентрату, а вся сировина йшла на виготовлення металевого титану, а надалі на виробництво літаків, ракет, кораблів та іншої продукції ВПК.

Також повідомляється, що титанову губку, без якої неможливо виготовити металевий титан, виробляють лише сім країн світу: Китай (220 тис. тонн губчастого титану на рік), Росія (понад 50 тис. тонн), Казахстан (близько 15 тис. тонн), Японія (60 тис. тонн), Саудівська Аравія (належить японській компанії, 12 тис. тонн), Індія (300 тонн) та Україна (проектна виробнича потужність 20 тис. тонн).

Видання зазначає, що на даний момент у державній власності перебувають:

  • три найбільші з працюючих підприємств видобувної галузі (титанова сировина);
  • стратегічні підприємства переробної галузі (виробник губчастого титану Запорізький титаномагнієвий комбінат, найбільший в Україні виробник хімічних добрив та барвників ПАТ «Сумихімпром», один з найбільших виробників цирконо-гафнієвої продукції, в тому числі для атомної енергетики, Державне науково-виробниче підприємство "Цирконій";
  • провідні профільні наукові заклади.

інфографіка
інфографіка / zn.ua

Раніше ми писали про те, що серед топ-5 об'єктів, які будуть виставлені Фондом держмайна на торги цього року АТ "Об'єднана гірничо-хімічна компанія" (ОГХК) - найбільше в Україні підприємство з видобутку та збагачення титанових руд та ТОВ "Демуринський ГЗК" - гірничо -збагачувальне підприємство, що розробляє Вовчанське родовище титану та цирконію



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK