Мобілізація: прикордонники розповіли, куди переважно біжать «ухилянти» і скільки платять

515 злочинних організованих груп допомагали військовозобов'язаним українцям незаконно перетнути кордон.
Мобілізація: прикордонники розповіли, куди переважно біжать «ухилянти» і скільки платять
ілюстративне фото / dpsu.gov.ua

З початку повномасштабної війни та запровадження військового стану та мобілізації 515 злочинних організованих груп допомагали незаконно перетнути кордон України. Держприкордонслужбі разом з іншими відомствами вдалося викрити близько 1500 злочинців, які діяли переважно з-за кордону.

Про це повідомляє «Слідство.Інфо» з посиланням на коментар виданню представника Держприкордонслужби Андрія Демченка.

Читайте також:

Видання зазначає, що прикордонники щодня фіксують спроби українців незаконно перетнути кордон на різних ділянках. Намагаються діяти як самотужки, так і групами осіб. Більшість із них звертаються до злочинних організованих груп, які поширюють свої повідомлення в телеграм-каналах та інших соцмережах.

«Починаючи з 2022 року, щонайменше 515 злочинних груп було викрито у співпраці прикордонників з іншими правоохоронцями. Загалом це близько 1500 осіб. За це порушники платять злочинцям кошти та чималі. Зазвичай ці суми коливаються від 3 до 12 тисяч доларів, але є випадки, коли представникам злочинних груп платять і більше», — заявив Андрій Демченко.

При цьому повідомляється, що організатори злочинних груп перебувають переважно за кордоном або живуть у різних областях України. Онлайн вони знаходять спільників – мешканців прикордонних районів, які добре знають місцевість. Іноді організатори залучають неповнолітніх як провідників до лінії державного кордону.

«Останні три роки найчастіше українці незаконно намагаються перетнути кордон до Молдови та Румунії. Рідше — до Угорщини та Словаччини. За кожною такою схемою порушується кримінальна справа щодо незаконного переправлення осіб через кордон (стаття 332 КК України)», — наголосив представник Держприкордонслужби.

Видання зазначає, що на запитання про те, скільки чоловіків призовного віку незаконно перетнули кордон з початку повномасштабного вторгнення, у прикордонній службі журналістам не відповіли.

Раніше ми писали про те, що прикордонники Подільського та Одеського загонів у прикордонній зоні запобігли спробі незаконно переправити через кордон із Молдовою 7 чоловіків призовного віку, а провідниками були місцеві жителі, які виконували вказівки організатора – адміна телеграм-каналу.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK