Енергетична криза: як відключення світла впливає на ціни в магазинах та кафе

Електроенергія від генератора коштує малому бізнесу в середньому 20 грн/кВт-год.
Енергетична криза: як відключення світла впливає на ціни в магазинах та кафе
Petr Sevcovic / unsplash.com

Операційні витрати дрібного рітейлу на забезпечення автономного живлення при відключеннях електропостачання збільшуються на 10-30% залежно від групи товару, а невеликі кафе вдень можуть отримувати електроенергію дешевше за комерційний тариф.

Про це повідомляє LIGA.net із посиланням на коментарі експертів ринку.

Читайте також:

Зазначається, що глава асоціації власників малого та середнього бізнесу (АВМСБ) Руслан Соболь пояснив, що у кожного підприємства є "своя економіка створення додаткової вартості товару чи послуги". Відповідно бізнеси потребують різного обсягу генерації.

"Магазин із продажу заморожених напівфабрикатів вимагатиме набагато більше енергії, ніж, наприклад, перукарня. Але в обох випадках підприємці розділять додаткові витрати на паливо, обслуговування генератора на собівартість продукції та послуги", - розповів Руслан Соболь.

У той же час, власниця компанії "Ресторанний консалтинг" Ольга Насонова повідомила виданню, що вартість кіловату, виробленого генератором, приблизно вдвічі більша, ніж за комерційним тарифом. У середньому – 20 грн/кВт-год.

"Однак залежить від формату. Наприклад, маленькому кафе, яке користується генератором малої потужності, працювати вдень може вийти навіть дешевше, ніж на централізованому електропостачанні. Але для великих закладів із кухнею та високим потоком людей підійде потужний генератор на 100 кВт. І витрати будуть більшими ", – наголосила Ольга Насонова.

Повідомляється, що, за її словами, деякі з великих мереж громадського харчування робили підрахунки, згідно з якими працювати на генераторі понад п'ять-шість годин на день економічно невиправдано.

Раніше ми писали про те, що, за прогнозом НБУ, наступні місяці інфляція помірно прискориться і наприкінці року становитиме 8,5%.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK