В Україні запровадили нові правила реєстрації торгових марок: що змінилося

Мінекономіки адаптувало законодавчу базу до стандартів ЄС.
В Україні запровадили нові правила реєстрації торгових марок: що змінилося
Markus Winkler / unsplash.com

Міністерство економіки адаптувало до вимог Європейського Союзу правила складання, подання заявки, проведення експертизи та міжнародної реєстрації торгових марок із поширенням на Україну. Відповідний наказ Мінекономіки затвердив 6 серпня 2024 року, він набув чинності 18 вересня.

Про це повідомляє прес-служба Мінекономіки

Читайте також:

Зазначається, що нові правила адаптовані до регламентів Європейського Союзу та враховують міжнародні та євроінтеграційні зобов'язання України, зокрема за Угодою про асоціацію між Україною та ЄС. Це сприятиме просуванню продукції українських виробників на європейські ринки під торговими марками, зареєстрованими за європейськими стандартами.

У міністерстві також повідомили, що змінюють нові Правила реєстрації, а саме:

Правила регламентують:

  • хто має право подати заявку;
  • список документів для заявника;
  • процедури подання міжнародних торгових марок за Мадридською системою реєстрації;
  • особливості проведення експертизи заявок, поданих за національною та міжнародною процедурою.

Правила також:

  • регулюють питання подання електронних заявок та проведення їх експертизи;
  • передбачають реєстрацію таких видів торгових марок – звукові, позиційні, орнаментні, рухові, голографічні, мультимедійні, а також особливості реєстрації кольору та колірної комбінації;
  • визначають порядок перевірки факту застосування щодо заявника чи держави заявника санкцій, а також правові наслідки застосованих санкцій.

«Прийняття нових Правил реєстрації торгових марок – це важливий крок щодо модернізації законодавчої бази у сфері інтелектуальної власності в Україні. Оновлення регламентів наближає нас до європейських стандартів. Це відкриває нові можливості для українських виробників на міжнародних ринках. Особливо важливим є впровадження електронної системи подання заявок, що спрощує та прискорює процес реєстрації. Ці зміни допоможуть українським підприємцям не лише закріпити свої позиції на внутрішньому ринку, а й ефективно виходити на міжнародні ринки, захищаючи свої бренди на глобальному рівні», — наголосив заступник міністра України Віталій Кіндратів.

Довідково: Торгова марка – це позначення, яке служить для ідентифікації товарів та послуг різних виробників на ринку. Реєстрація торгової марки надає виняткові права на неї. Це означає, що користуватися та розпоряджатися зареєстрованою торговою маркою може лише її власник. Реєстрація торгової марки за Мадридською системою (система реєстрації міжнародних торгових марок, що адмініструється ВОІВ) допомагає заявникам заощадити гроші та зусилля при реєстрації своїх торгових марок в іноземних країнах.

Раніше ми писали про те, що в рамках проекту "єДозвіл" для бізнесу стала доступна перша послуга - декларація відповідності матеріально-технічної бази вимогам охорони праці.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK