Парадокси війни: названі причини, чому у великих містах покращилася якість повітря та на скільки

За даними 2024 року, рівень забруднення PM2,5 у промислових центрах знизився майже вдвічі порівняно з 2019-2021 роками.
Парадокси війни: названі причини, чому у великих містах покращилася якість повітря та на скільки
ілюстративне фото / kyivcity.gov.ua

Незважаючи на те, що Київ минулого тижня очолив світові рейтинги найбруднішого повітря, загалом, як не парадоксально, ситуація з якістю повітря у великих містах за час повномасштабної війни покращилась.

Про це пише "Економічна правда", проаналізувавши дані порталу data.gov.ua.

Читайте також:

Видання зазначає, що до горіння лісу чи торфовищ, викликаних посухою та необережним поводженням з вогнем, додався інший фактор – забруднення повітря від пожеж у результаті обстрілів російською армією.

У той же час, повідомляється, щоб відповісти на запитання, чи є умови цього року аномальними, видання проаналізувало відкриті дані щодо концентрації та індексу якості атмосферного повітря за формулою NowCast (US EPA) для головного забруднювача повітря – дрібнодисперсного пилу фракції 2,5 мікрона ( PM2,5).

Проаналізувавши ці дані, видання дійшло парадоксального висновку, що за роки війни якість повітря у великих містах України покращилась. Зазначається, що насправді пожежі є лише одним із джерел забруднення. PM2,5 утворюються також через викиди, викликані транспортом, промисловістю та виробництвом електроенергії, зокрема вугільними електростанціями. А з 2022 року Україна зазнала значних втрат у цих сферах через війну.

Зокрема зазначається, що Україна втратила близько 9 ГВт потужностей – половину енергосистеми країни. Це еквівалентно обсягу енергоспоживання Нідерландів протягом трьох місяців або сукупному споживанню Словаччини та країн Балтії. Більшість втрачених потужностей припадає на екологічно шкідливі вугільні електростанції. А зменшення виробництва у Запоріжжі, Дніпрі та інших промислових регіонах позитивно вплинуло на довкілля. Тому, за даними 2024 року, рівень забруднення PM2,5 у цих містах знизився майже вдвічі порівняно із 2019-2021 роками.

Видання наводить статистику щодо деяких великих міст України, а саме:

  • Харків. Відсоток часу з чистим повітрям (PM2,5 менше 50) у місті зріс із 65% до 95%.
  • Запоріжжя та Дніпро. Частка годин з чистим повітрям у році піднялася з 50–60% до 75–85%.
  • Київ. У столиці зниження рівня забруднення повітря у 2023-2024 роках виявилося менш різким. Це обумовлено меншою концентрацією заводів та сильнішим людським фактором: автомобільні викиди залишаються основним джерелом забруднення, а населення повернулося до довоєнного рівня у 2023 році. Тим не менш, кількість годин із чистим повітрям теж зросла: з 60% у 2021 році до 80% у 2024 році.

Раніше ми писали про те, що за прогнозами кліматологів, до 2040 року середньорічна температура повітря в Україні зросте на 1 градус, а до кінця століття – на 2-4 градуси залежно від викидів парникових газів.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK