Тривожний жовтень: що змінилося для ФОП цього місяця, і чого очікувати надалі

До ухвалення закону ніхто не може з упевненістю сказати, які насправді податки піднімуть і з якого числа.
Тривожний жовтень: що змінилося для ФОП цього місяця, і чого очікувати надалі
Remy Baudouin / unsplash.com

У жовтні для фізосіб-підприємців (ФОП) встановлено ліміти на банківські перекази, а також є особливості щодо подання звітності. При цьому ситуація щодо нових податків поки що не однозначна.

Про це пише LIGA.net із посиланням на YouTube-канал адвоката Богдана Янківа.

Читайте також:

Ліміти на перекази

Зазначається, що для ФОП починають діяти нові ліміти з фінмоніторингу у банках. Йдеться про обмеження вихідних переказів із картки на картку у розмірі 150 000 гривень. Тому зробити звичайний переказ із картки на картку в межах одного банку вийде лише на суму до 150 000 на місяць. Проте обмеження можна зняти, якщо доведете банку походження коштів, тобто покажете, що заробляєте понад 150 000 гривень на місяць. Також обмеження не діють для переказів ІВАN з рахунку на рахунок.

Звіти

У жовтні ФОП потрібно подати кілька звітів. Квартальні податкові декларації ФОП надаються по-старому, без змін. Декларація заповнюється за принципом декларування суми доходу за 9 місяців.

При цьому платники єдиного податку 3 групи, у яких протягом звітного періоду немає доходів, що підлягають оподаткуванню єдиним податком, але які у попередніх звітних періодах цього ж року отримали та задекларували дохід, за поточний звітний період мають знову наростаючим підсумком задекларувати отриманий ними раніше дохід ( без сплати єдиного податку). Також вони надають звіти про свій оборот за липень, серпень та вересень і сплачують відповідно до цього 5% єдиного податку. Дедлайн подання звіту – 11 листопада. Останній день сплати податку – 19 листопада.

Крім того, ФОП, які мають найманих працівників, надають об'єднану звітність за всіма своїми працівниками, які працювали в липні, серпні та вересні. Звіт подається до 11 листопада. У ньому треба вказувати суму доходу накопичувальним методом – не дохід за третій квартал, а дохід сукупно за три квартали з початку року. Якщо є дохід у валюті – треба рахувати за курсом Нацбанку на момент отримання валюти. У декларації також є стовпчик 13 – це сума єдиного податку, сплачена за попередні квартали.

Додаток щодо ЄСВ до квартального звіту не потрібно подавати. Воно буде надано у річному звіті та за умови, якщо добровільно платили ЄСВ. Також можна подати додаток 4ДФ про виплати з рахунку ФОП на рахунок ФОП. Але податкове законодавство не містить ні обов'язку надання такого звіту, ні штрафу за його ненадання.

Податки

До ухвалення закону ніхто не може з упевненістю сказати, які справді податки піднімуть і з якого числа. Зараз розглядаються два ключові сценарії: або залишити все як є, і піднімати військовий збір, або збільшити ПДВ та військовий збір не чіпати.

При цьому у жовтні має бути сплачено ЄСВ за липень, серпень та вересень. Однак у разі несплати немає штрафу, ані пені. Просто не зараховується пенсійний стаж.

Обмін за згодою CRS

30 вересня Державна податкова служба України отримала перші дані про банківські рахунки українців за кордоном та їх обороти на рахунках за Угодою CRS (Common Reporting Standard). Воно стосується всіх підприємців, не лише ФОП. Тому всі, хто веде бізнес за кордоном, повинні складати КІК-звіт (КІК – контрольована іноземна компанія). Також податкова може висувати претензії щодо несплати податків на іноземні доходи. У межах військового стану оподатковуються іноземні доходи у сумі від 250 000 доларів і більше.

Ліміти оборотних коштів для ФОП у 2025 році

У проекті держбюджету на 2025 рік мінімальна зарплата запланована на нинішньому рівні 8 тис. грн. Тому для ФОП 1 групи буде ліміт обороту 1 336 000 гривень на рік, другої – 6 672 000 на рік, третьої – 9 336 000.

Раніше ми писали про те, що Комітет Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики підтримав до другого читання законопроект про історичне збільшення податків №11416-д.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK