Рада зробила перший крок для перезавантаження системи перевірок бізнесу: деталі

Мета документа – створити сприятливе середовище для ведення бізнесу, розвитку малого та середнього підприємництва.
Рада зробила перший крок для перезавантаження системи перевірок бізнесу: деталі
Фото: В.Сарахан / rada.gov.ua

Верховна Рада підтримала у першому читанні урядовий законопроект, який перезавантажує систему перевірок бізнесу. За проект закону "Про основні засади державного нагляду (контролю)" (№5837) парламентарі проголосували на засіданні 8 жовтня 2024 року.

Про це повідомляє прес-служба Мінекономіки

Наголошується, що мета документу – створити сприятливе середовище для ведення бізнесу, розвитку малого та середнього підприємництва. Масштабна дерегуляція є частиною однієї з чотирьох стратегічних цілей, прийнятої урядом Стратегії МСП – відновлення та полегшення ведення бізнесу. Дерегуляційний підхід Стратегії відповідає цілям ЄС зі спрощення регуляторного середовища та допоможе більш ефективній роботі та зростанню малого та середнього бізнесу в рамках єдиного ринку, принципу пріоритетного обліку потреб МСП («Think small first»), аналізу впливу регулювання на їхню діяльність.

Читайте також:

Повідомляється, що ухвалений законопроект передбачає:

  • Добровільне страхування цивільної відповідальності за роботу підприємців. Для застрахованих підприємців із середнім та незначним ступенем ризику зменшиться кількість планових перевірок;
  • Аудит діяльності підприємців як запобіжний захід. Підприємці можуть залучати до такого аудиту спеціалістів органу контролю чи незалежної організації. Виявлені правопорушення можна буде виправити, при цьому штрафні санкції щодо бізнесу не застосовуватимуться. Позитивний висновок аудиту дозволить зменшити кількість планових перевірок у півтора рази: період між перевірками збільшиться для високого ступеня ризику з 1 до 1,5 років, середнього – з 3 до 4,5 років, незначного – з 5 до 7,5 років.
  • Створює в органах контролю інститут громадських рад із питань державного контролю за участю представників бізнесу. Залучення громадськості до розгляду скарг підприємців підвищить об'єктивність та публічність такого розгляду, зменшить навантаження на суди шляхом досудового розгляду скарг.
  • Розширює та удосконалює функціонал Інспекційного порталу. Наприклад, заходи контролю та обміну документами здійснюватимуться в електронній формі. Запроваджується е-кабінет для підприємців з можливістю подання скарги та відмови від комплексної перевірки через е-систему тощо. Автоматизація процесів дозволить заощаджувати час і ресурси підприємців і державні органи.
  • Вводить відповідальність керівника органу контролю за недотримання підлеглими процедурних вимог та дисциплінарну відповідальність посадових осіб органу контролю, якщо суд підтвердить незаконність рішення цього органу контролю.

Раніше ми писали про те, що Кабінет Міністрів дозволив пролонгувати до 31 грудня 2026 року кредити за програмою "5-7-9" підприємствам, виробничі потужності яких розміщені в зоні бойових дій або на тимчасово окупованих територіях.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK