Перша в Україні "житлова електростанція": багатоповерхівка в Києві продаватиме електроенергію

Багатоквартирний будинок у Києві віддаватиме надлишкову електроенергію, що отримує від сонячної генерації, у загальну енергосистему країни.
Перша в Україні "житлова електростанція": багатоповерхівка в Києві продаватиме електроенергію
Багатоповерхівка в Києві продаватиме державі електроенергію / kyivcity.gov.ua

Багатоквартирний житловий будинок у Києві на вулиці Митрополита Шептицького отримав статус "активного споживача" електроенергії. ОСББ, що встановило обладнання для сонячної генерації і виробляє за його допомогою електроенергію, тепер зможе постачати надлишок у загальну енергомережу України. Про це повідомив заступник голови КМДА Петро Пантелеєв.

Читайте також:

Будинок є активним учасником київських муніципальних програм: Конкурсу енергоефективних проєктів "70/30%", програми часткового відшкодування незалежних джерел енергії.

"Як результат, 16-поверхівка оснащена сонячною станцією на даху, трьохфазними інверторами, потужною акумуляторною батареєю та іншим супутнім обладнанням, що дозволяє генерувати електроенергію, зокрема завдяки сонячній енергії. В умовах знеструмлення в будинку все одно працюють насоси для підкачки води, ліфт, освітлення в коридорах, є інтернет", - розповів Пантелеєв.

Читайте також:

За його словами, з 1 жовтня ОСББ працює як "активний споживач", уклавши відповідну угоду з електропостачальником, та продає електричну енергію за цінами "Ринку доби наперед".

За інформацією голови ОСББ, у середньому об'єднання планує генерувати в спільну мережу:

  • влітку - 70-80 кВт-год,
  • восени та навесні - 40-45 кВт-год.

Раніше ми писали, що з 1 травня 2024 року вперше в Україні медичний заклад почав продавати електроенергію, що виробляє на своїх сонячних електростанціях на даху.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK