З 5 грудня 2024 року набирає чинності наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України "Про затвердження гігієнічних вимог до агропродовольчих ринків".
Про це повідомляє "Економічна правда" з посиланням на Мінагро.
Зазначається, що відповідно до гігієнічних вимог на агропродовольчих ринках заборонено реалізацію:
- харчових продуктів за відсутності підтвердження їх придатності за результатами випробувань (досліджень) акредитованою лабораторією, що знаходиться на агропродовольчому ринку;
- харчових продуктів, мінімальний термін придатності чи граничний термін споживання (дата "вжити до") яких закінчилися;
- харчових продуктів, які через свої мікробіологічні властивості швидко псуються, за відсутності холодильного обладнання, що дозволяє забезпечити відповідні температурні режими їх зберігання;
- кондитерських та кулінарних виробів, напівфабрикатів з м'яса та риби (фарш, котлети, кров'яні та домашні ковбаси, сальтисон, холодець тощо) домашнього виготовлення;
- м'ясних, рибних, молочних, плодоовочевих, плодово-ягідних, грибних консервів домашнього виготовлення;
- зернових та круп'яних продуктів, забруднених насінням шкідливих бур'янів, лікарських рослин;
- зіпсованих або загниючих овочів, зелені, фруктів, ягід.
«Зазначається, що оператори агропродовольчих ринків мають забезпечити належні умови для роботи акредитованої державної лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи, оскільки функціонування агропродовольчих ринків за відсутності акредитованої державної лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи заборонено»,
Раніше ми писали про те, що в Україні новий порядок видачі міжнародних сертифікатів на агропродукцію набирає чинності 11 січня 2025 року.