Робота в Німеччині: що зміниться для українських біженців

На біженців у Німеччині, які шукають роботу, чекають нові правила.
Робота в Німеччині: що зміниться для українських біженців
Ілюстративне фото / Getty Images

Федеральне міністерство праці та соціальних питань Німеччини й центри зайнятості (джобцентри) планують прискорити інтеграцію на ринок праці біженців з України. Про це повідомили у Ukrainian Future.

Читайте також:

"Незважаючи на те, що Німеччина першочергово потребує саме кваліфіковану робочу силу зі знаннями німецької мови, питання щодо інтеграції біженців знаходить нові варіанти вирішення", - йдеться в повідомленні.

Для цього в Німеччині запускається ініціатива JobTurbo. Основні принципи:

  1. Мова вчиться в робочому середовищі. Раніше джобцентри направляли на мовні курси й готові були фінансувати рівні B2 та вище. Зараз пріоритет на вивчення мови знижено, і ця задача перекладається на роботодавців.
  2. Робота важливіша за курси. Раніше джобцентри були зацікавлені у кваліфікації своїх "клієнтів" для покращення шансів на ринку праці, а також стабілізації з працевлаштуванням. Зараз пріоритет надається саме якнайшвидшому виходу на роботу, а тому пошук роботи триватиме й під час проходження курсів. У разі, якщо буде запропоноване місце роботи, курс відходить на другий план, переноситься на вільний час або завершується.
  3. Посильна робота - єдина вимога. Робота має бути Zumutbar ("розумною"). Це означає, що лише питання здоров'я можуть стати вагомими для відмови від робочого місця. Кваліфікація та побажання щодо роботи стають другорядними.
  4. Частіші зустрічі з джобцентром. Раніше візити могли приходити раз на кілька місяців. За новою програмою зустрічі передбачаються кожні 6 тижнів.

Читайте також:

Для всіх, хто пройшов так звану "первинну інтеграцію", будуть вироблені нові плани співпраці з джобцентром. Залежно від фаховості й особистого потенціалу шукача роботи можуть вноситися зміни в план співпраці.

Раніше ми писали, що в січні 2024 року в Польщі піднімуть мінімальну заробітну плату на 18%, вона становитиме 3222 злотих (29 810 грн). Таке підвищення стане рекордним за останні 15 років.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK