Чи задоволені українські біженці роботою в Польщі: результати опитування

Громадяни України дедалі менше задоволені роботою в Польщі.
Чи задоволені українські біженці роботою в Польщі: результати опитування
Ілюстративне фото / Getty Images

За підсумками 2023 року 75% тимчасових працівників з України, які зараз перебувають у Польщі, задоволені своєю роботою. Це на 4% менше, ніж було у 2022 році, і на 10% менше, ніж у 2021 році, повідомляє Yavp.pl.

Читайте також:

Такі висновки демонструє дослідження "Jak Ukraincy oceniaja prace w Polsce?", проведене компанією ОТТО Work Force Central Europe.

"Треба відзначити, що велику частину тимчасових працівників становлять біженці, які були змушені залишити свою батьківщину через триваючу війну. У їхньому випадку причиною зниження задоволеності роботою в Польщі може бути невизначеність щодо закінчення війни та втома від тривалого перебування в Польщі", - прокоментував керуючий директор компанії Томаш Дудек.

Читайте також:

За його словами, ще однією проблемою є неспівпадіння структури працівників із робочими пропозиціями, оскільки зросла кількість жінок, які працюють у Польщі, а також зростання витрат на життя в країні.

Серед опитаних тимчасових працівників з України 43% відзначили, що зароблених у Польщі коштів їм вистачає на утримання себе та на основні покупки. 1/4 респондентів заявила, що може заощаджувати та відкладати гроші. Водночас 22% відповіли, що їм важко утримувати себе на польські зарплати.

Читайте також:

Однак, незважаючи на високі витрати на утримання в Польщі, 56% респондентів переказують частину зароблених тут грошей сім'ям в Україні. З них половина заявила, що переказує сім'ї до 20% своєї заробітної плати, а майже 30% опитаних відповіли, що переводять сім'ї від 20 до 30% своєї заробітної плати.

При цьому 59% опитаних українців не зацікавлені в релокації до іншого польського міста навіть у разі отримання там кращої пропозиції роботи. Серед найчастіше вказаних причин небажання переїзду були:

  • небажання починати все з нуля в іншому місті - 76%;
  • небажання змінювати школу для дітей - 53%;
  • небажання розлучатися зі знайомими - 26%.

Читайте також:

Раніше ми писали, що в січні 2024 року в Польщі піднімуть мінімальну заробітну плату на 18%, вона становитиме 3222 злотих (29 810 грн). Таке підвищення стане рекордним за останні 15 років.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK